Zoektocht afval MSC Zoe gestaakt: wel veel visnetten

FOTO DUIK DE NOORDZEE SCHOON

Door de harde wind kwam een abrupt einde aan de duikexpeditie naar afval van de MSC Zoe, maar de gestaakte zoektocht mag niet de boventoon voeren.
Lees meer over
Ameland
Schiermonnikoog
Terschelling
Vlieland

Dat stelt Ben Stiefelhagen van Expeditie Noordzee. ,,We hebben 4,5 big bags vol opgedoken. Het hoofddoel was afval van de MSC Zoe, maar de helft zit vol met visnetten.”

Ondanks zeven gemiste duikdagen, is Stiefelhagen erg tevreden met het behaalde resultaat. Van tevoren was het doel om zes zakken te vullen. Dat doel is bijna bereikt in de helft van de beoogde tijd.

,,Misschien zijn die netten nog wel belangrijker dan het afval van het vrachtschip, want voor het zeeleven zijn die netten echt funest”, aldus Stiefelhagen.

Hij en zijn team hebben bij 18 verschillende scheepswrakken gedoken. Er lagen onder andere televisieonderdelen, wasrekken, allerlei kleden en jassen op de zeebodem. ,,Wij hebben ons best gedaan.”

Fishing for Litter

Derk Jan Berends, secretaris van de Nederlandse vissersbond, erkent dat vissers vaak stukken net verliezen: ,,De bodem van de Noordzee ligt bezaaid met wrakken en ander soort rommel. Daardoor kunnen de netten van vissers makkelijk scheuren. Dat is onmogelijk om te voorkomen en kent helaas voor iedereen nadelen. Een visser wil geen net verliezen want dat is kostbaar.”

Volgens Berends neemt de visserijsector zijn verantwoordelijkheid, maar hij ziet dat de netten niet het enige probleem zijn. ,,Als maatschappij produceren en dumpen wij zoveel afval. Dat komt op alle mogelijke manieren weer in zee terecht. Vissers doen juist hun best om zoveel mogelijk afval uit de zee te halen.”

Dat doen ze onder de naam Fishing for Litter. Afgelopen jaar werd door 37 Harlinger schepen een recordhoeveelheid van 176.600 kilo zwerfafval ingezameld. Een deel van de voorwerpen die zij hebben opgedoken worden tentoongesteld bij Zeehondencentrum Pieterburen.

Nieuws

menu