Waddenvereniging start petitie tegen onveilige scheepvaart boven Waddeneilanden: 'De maat is vol'

Op deze foto, genomen vanuit het Kustwachtvliegtuig, is te zien dat één container nog wankelt. Foto: Kustwacht

Het was een turbulente week op de Noordzee: containerschip Baltic Tern verloor vijf containers, de Escape raakte stuurloos en de Eems Link dreigde te kapseizen. Voor de Waddenvereniging is de maat vol, ze dient een petitie in omdat ze vindt dat er gestopt moet worden met onveilige scheepvaart boven de Waddeneilanden.
Lees meer over
Ameland
Vlieland

Volgens de Waddenvereniging nemen we „ongeoorloofde risico’s met de kwetsbare natuur van de Noordzee en Waddenzee” als er - bijna 2,5 jaar na de ramp met de MSC Zoe - nog containerschepen boven de Waddeneilanden mogen varen onder onveilige condities, bijvoorbeeld met slechte weersomstandigheden. „Voor de Waddenvereniging is de maat vol.”

De vereniging is voornemens de petitie aan te bieden aan de Tweede Kamer en roept demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat op om „per direct de motie uit te voeren waarmee de Kustwacht bindende adviezen kan geven aan containerschepen”. Ook moet Nederland volgens de Waddenvereniging de leiding nemen in het versneld uitvoeren van bindende beperkingen in internationaal verband.

Kamerleden Gijs van Dijk en Habtamu de Hoop van de PvdA dienden woensdag al vragen met gelijke strekking in bij de minister.

Sinds woensdag is de petitie al meer dan 1000 keer ondertekend .

Nieuws

menu