Waddeneilanden tussen kerst en oud en nieuw: ,,gezellige drukte''

De boot van Holwerd naar Ameland. FOTO ANTON KAPPERS

De Friese Waddeneilanden hebben gemiddeld een kwart minder bezoekers dan normaal gesproken in deze periode. ,,Het is rustiger dan we gewend zijn.’’
Lees meer over
Ameland
Schiermonnikoog
Terschelling
Vlieland

,,Het is minder dan andere jaren’’, zegt Annemieke van Brummelen van rederij Doeksen over de drukte op de boten naar Terschelling en Vlieland. ,,Geen overvolle boten, maar wel gezellig druk.’’ Ger van Langen, directeur van rederij Wagenborg, noteert vooralsnog een kwart minder passagiers.

Volgens Cinto Prosperi, directeur van de Amelander VVV, zijn er vooral minder Duitsers op het eiland. Vakantiehuizen worden nu meer door eigenaren zelf gebruikt. Hij noemt het ,,minder druk dan anders maar gezien de omstandigheden zeker niet slecht.’’ Directeur Michiel Aaldering van de VVV op Terschelling schetst een vergelijkbaar beeld.

Goed bezet

En ook op Vlieland is het rustig, zegt Amy van der Galiën van de VVV. ,,De hotels zullen de pijn wel voelen. Maar de vakantiewoningen zijn goed bezet. En de horeca pakt het goed op met bezorgen en afhalen.’’

De aanwezige toeristen zoeken vooral de eilander natuur op, zeggen Prosperi, Aaldering en Van der Galiën. ,,Gelukkig hebben we veel ruimte op de eilanden’’, zegt de laatste. Wandelen op het strand, in de bossen en duinen is populair. Fietsverhuurders bezorgen fietsen op vakantieadressen.

Nieuws

menu