Vogelgriepvirus geconstateerd bij brandganzen op Ameland

FOTO MARCEL

FOTO MARCEL VAN KAMMEN

Op Ameland zijn meerdere brandganzen besmet met het vogelgriepvirus. De kans is groot dat meerdere vogelsoorten het virus hebben.
Lees meer over
Ameland

Dierenambulance Ameland heeft onderzoek laten doen naar zieke brandganzen en vrijdagmiddag is de uitslag daarvan bevestigd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De afgelopen dagen kwamen al meerdere meldingen binnen van dode ganzen. Ook It Fryske Gea laat onderzoek doen naar drie kadavers.

Hoewel het niet is aangetoond dat mensen ziek kunnen worden van het vogelgriepvirus, roept de gemeente op om contact met zieke of dode vogels te vermijden en ze niet te verplaatsen. Als mensen toch in contact zijn geweest met de kadavers van wilde (water)vogels en binnen 10 dagen griepklachten krijgen, dan moeten ze contact opnemen met een huisarts of de GGD.

Er gold al een ophokplicht voor commerciële pluimveebedrijven in Nederland, maar de gemeente adviseert ook eigenaren van hobbyvogels en pluimvee hun dieren af te schermen, zodat ze niet in contact kunnen komen met wilde watervogels en hun uitwerpselen.