Vier overboord geslagen containers van Baltic Tern zijn nog spoorloos: twee bevatten houtvezels, een andere 'used cooking oil'

De container met daarin aceton is gevonden door de Kustwacht. Foto: Kustwacht

Het containerschip Baltic Tern dat woensdag vijf containers verloor op de Noordzee ten noordoosten van Ameland is aangekomen in Rotterdam. Inmiddels heeft de Kustwacht een container gevonden, maar zijn de andere vier nog spoorloos.

Noodhulpsleper Guardian heeft een lijn verbonden aan de ‘tanktainer’ met daarin aceton. Er wordt nog onderzocht hoe deze container veilig geborgen kan worden. Aceton is een oplosmiddel dat van Rijkswaterstaat het stempel ‘gevaarlijk’ krijgt bij contact met de huid, maar in water makkelijk verspreidt en oplost.

De andere vier containers die van het schip gevallen heeft de Kustwacht niet meer gezien. Inmiddels is wel bekend wat er in die containers zit: in twee containers zitten houtvezels (kraftliner), in een andere tanktainer zit ‘used cooking oil’ en in de andere missende container staan pallets, het is nog onbekend wat er op die pallets staat. De ‘used cooking oil’ kan gerecycled worden om biodiesel te maken.

Woensdag meldde de Kustwacht nog dat het met het Kustwachtvliegtuig in ieder geval twee containers had gezien. Rijkswaterstaat heeft contact met de rederij over het zoeken naar en bergen van de containers.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Ameland