Tussen de Amelander duinen naar zin zoeken

Met z’n allen ontdekken wat betekenis geeft aan het leven. Dat is de opzet van de vijf zinzoekersweekenden die vanaf 11 juni op Ameland zijn. Amelander dominee-pionier Sijbrand Alblas geeft het eerste weekend vorm, samen met de Brabantse MijnKerk-dominee Otto Grevink.

Dominee Sijbrand Alblas.

Dominee Sijbrand Alblas. FOTO RINKE HEEDERIK

Retraites zijn tegenwoordig overal en razend populair. Toch is een zinzoekersweekend op Ameland extra speciaal, vindt Sijbrand Alblas (35). ,,Het begint al bij de boot; je zegt even vaarwel tegen de wal en laat je dagelijks leven los. De natuur op het eiland is prachtig. De verwondering die ik dan ervaar, doet iets met me. Je kunt er goed reflecteren en de weidse vlaktes zorgen letterlijk en figuurlijk voor nieuwe vergezichten.”

De weekenden worden georganiseerd vanuit pioniersplek De Plaats in Hollum, die drie jaar geleden is opgericht. Alblas pioniert daar, maar is ook dominee in de Hervormde Gemeente op het eiland.

In de verbouwde boerderij De Plaats kunnen Amelanders en toeristen zoeken naar verdieping, op wat voor manier dan ook. Alblas: ,,We zoeken eigenlijk naar een nieuwe manier van kerkzijn en de zinzoekersweekenden passen daar mooi bij.”

Tijd

Het thema van het eerste weekend is ‘unplugged’: even loskomen van alles. Ablas is dan gastheer, de Brabantse dominee Otto Grevink is de hoofdgast. Hij blogt en vlogt al vijf jaar voor internetkerk mijnkerk.nl, een platform dat zich met name richt op dertigers en veertigers. Alblas: ,,Op basis van het werk van de Duitse monnik Anselm Grün vertelt hij over de betekenis van tijd. Daarna maken we het meteen heel praktisch door op een schematische manier in beeld te brengen hoeveel tijd we besteden aan alles wat we doen op een dag. Als je die tijdvlakken voor je ziet, heb je wat meer overzicht. Vervolgens kun je dan bekijken of je tevreden bent met je tijdsindeling en wat voor keuzes je eventueel moet maken om het te veranderen.”

'Soms moet je iets even aanpakken, zodat je vervolgens echt rust kan hebben'

Bij dit soort activiteiten is ‘samen’ een belangrijk woord, volgens Alblas. ,,Ja, we doen het samen met de deelnemers, want wij predikanten gaan ook niet altijd even goed met tijd om. Daarbij is het belangrijk om te ontdekken wat voor jezelf van waarde is. We delen wel wat wij ervaren en wat voor ons werkt, maar het is aan de deelnemers zelf om te beslissen of het bij hen past of niet. We gaan niet vertellen hoe mensen moeten leven.”

Boeddhistische monniken

De weekenden zijn dan ook niet alleen voor christenen, maar ook voor mensen met een andere geloofsovertuiging of mensen die daarin zoekende zijn. ,,Voor ons als dominees is dat wel een uitdaging. Iedereen staat weer anders in zijn geloof, dus je moet een beetje uit je comfortzone komen. Dat is niet altijd gemakkelijk, maar wel belangrijk. Ik denk namelijk dat er wel echt behoefte is aan gesprekken over de waarde van het leven en wat je inspireert.”

De tekst gaat verder onder de foto.

Vooral voor millennials zijn gedachtewisselingen daarover geen overbodige luxe, volgens Alblas. ,,Ik wil de deelnemers tijdens het eerste weekend dan ook een verhaal vertellen over twee boeddhistische monniken. Deze twee monniken mogen geen vrouwen aanraken. Op een gegeven moment komt er een vrouw bij de rivier. Ze vraagt aan een van de monniken: zou jij mij de rivier over willen dragen, anders krijg ik natte voeten. De monnik weigert en legt uit dat hij geen vrouwen aan mag raken. De vrouw keert zich vervolgens richting de tweede monnik en stelt dezelfde vraag. Hij tilt haar meteen de rivier over. De monniken lopen vervolgens twee uur lang naast elkaar. Dan zegt de één tegen de ander: waarom deed je dat nou? Je weet toch dat wij niet aan vrouwen mogen komen? Waarop de andere monnik zegt: ik heb haar maar twee minuten aangeraakt, terwijl jij haar nu al twee uur vasthoudt.”

Alblas vindt het een mooi voorbeeld voor twintigers en dertigers die veel ballen in de lucht moeten houden. ,,Soms moet je iets even aanpakken, zodat je vervolgens echt rust kunt hebben.”

Vrouwenweekend

Bij elk weekend is er een andere hoofdgast, die binding heeft met de doelgroep die dan komt. Theoloog en tv-presentator (KRO-NCRV) Jos van Oord is hoofdgast van 10 tot en met 12 december. Hij duikt met de deelnemers in verschillende Bijbelverhalen en vertelt over hoe hij die anders is gaan lezen, ook door ontmoetingen met zijn zus Inez van Oord. Zij richtte het spirituele tijdschrift Happinez op. Van 18 tot en met 20 juni is dominee Nynke Dijkstra hoofdgast op een vrouwenweekend, samen met de nieuw aangetrokken Amelandse dominee Anne-Meta Kobes.

Het vrouwenweekend liep vrijwel meteen storm en ook voor de andere weekenden zijn al wat aanmeldingen binnen. ,,Toch kunnen er nog wel wat mensen bij, ook voor het eerste weekend. In verband met corona mogen er maximaal dertig mensen in De Plaats zijn, maar we houden het maximum op twintig. Voor een zinzoekersweekend lijkt ons dat een mooi aantal.”

Kwetsbare mensen

Het coronavirus heeft een grote impact gehad op het eiland, volgens Alblas. ,,Vooral voor de horeca was het een grote klap, daar moet het eiland van leven. Gelukkig is ons een grote uitbraak bespaard gebleven.”

In de Hervormde Kerk is maandenlang nauwelijks iemand geweest en ook in De Plaats was het rustig. ,,De boerderij is nog wel open geweest voor kwetsbare mensen. Ik ben blij dat we voor hen nog wel van betekenis konden zijn.”

Smaakt naar meer

Het kerkelijke leven leek op het eiland dus vrijwel stil te staan, maar dat is volgens Alblas niet helemaal waar. ,,De kerk heeft ook ruimte gekregen. Zo zijn we wekelijks vieringen gaan houden met de doopsgezinde gereformeerde gemeente op het eiland. Zo’n intensieve samenwerking was voor de crisis eigenlijk ondenkbaar, maar het is heel soepel verlopen. En we willen hier na de coronatijd mee verder gaan. Dat alles even stilstond heeft dus ook weer voor nieuwe mogelijkheden gezorgd. En in De Plaats hebben we geen grote groepen kunnen ontvangen, maar dat gaf ons wel weer de ruimte om eens even goed te zitten voor het verhaal van een enkeling.”

Doordat de maatregelen zijn versoepeld, is er nu weer meer mogelijk en Alblas is dan ook erg enthousiast over de zinzoekersweekenden. ,,Het smaakt voor ons ook zeker naar meer. Tijdens de eerste weekenden gaan we kijken wat wel en niet werkt en hoe we voor elkaar van betekenis kunnen zijn. Daar willen we volgend jaar op voortbouwen.”

www.deplaats-ameland.nl/zinzoekers

Reageren? nynke.bruinsma@lc.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Ameland
Bewustzijn
Waddengebied