Tientallen gestrande dode bruinvissen op Waddeneilanden

FOTO LAURA CONIJN/PRONEWS

Op de Waddeneilanden spoelden afgelopen dagen tientallen dode bruinvissen aan. Vrijwilligers van de dierenambulance op Ameland hebben er bijna een dagtaak aan om alle meldingen aan te nemen en de dieren van het strand te ruimen, meldt SOS Dolfijn.
Lees meer over
Ameland
Schiermonnikoog
Terschelling
Vlieland

De volwassen bruinvissen spoelen sinds donderdag aan op de stranden aan de noordzijde van de eilanden Vlieland, Ameland, Terschelling en Schiermonnikoog. Vrijwel alle aangespoelde bruinvissen bevinden zich in staat van ontbinding, blijkt uit meldingen van Staatsbosbeheer Terschelling en Natuurmonumenten Schiermonnikoog.

Er staat al dagen een noordenwind waardoor dode dieren sneller meer naar de kust worden gedreven. Maar een dergelijk aantal gestrande bruinvissen binnen zo’n korte periode noemt SOS Dolfijn ongekend. Om te achterhalen wat de plotselinge stijging van strandingen onder bruinvissen veroorzaakt, is uitgebreid onderzoek nodig.

De bruinvis is een van de kleinste walvissoorten en vaste bewoner van de Noord- en Waddenzee. De Universiteit van Utrecht doet onderzoek naar de kadavers.

Nieuws

Meest gelezen