Sowieso geen tunnel naar Ameland, wel meer onderzoek naar verplaatsen pier Holwerd

Veer van en naar Ameland. FOTO MARCEL VAN KAMMEN

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat ziet niets in het graven van een tunnel tussen Holwerd en Ameland, als oplossing voor de vaargeulproblemen tussen het vaste land en het Waddeneiland. Een verlengde veerdam met gesplitste vervoersstromen of het verplaatsen van de pier naar Ferwert worden nu onderzocht.
Lees meer over
Ameland
Noardeast-Fryslân

Dat schrijft minister Cora van Nieuwenhuizen (VVD, Infrastructuur en Waterstaat) in een brief aan de Tweede Kamer. Ze ziet daarin definitief af van het onderzoeken van het graven van een tunnel van Holwerd naar Nes. De geschatte investeringskosten liggen volgens Van Nieuwenhuizen tussen 1,7 en 2 miljard euro. Volgens de minister is het graven van een tunnel ,,een te complexe uitvoering met zeer forse investerings- en instandhoudingskosten’’ dat ,,niet te rechtvaardigen is gelet het beperkte aantal vervoersbewegingen. Daarbij grijpt een tunnel in op de sociaal-economische structuur van Ameland en het Waddengebied in algemene zin.’’

Ook op het eiland is bijna niemand warm te krijgen voor deze aangedragen oplossing. Gedeputeerde Avine Fokkens (VVD) zei ook meermaals geen voorstander te zijn van de tunnel. Niet alleen is het graven te duur en heeft het gevolgen voor het gehele Waddengebied; het zou ook ten koste gaan van het ,,eilandgevoel’’.

Verplaatsen pier naar Ferwert

Twee andere door de provincie Fryslân aangedragen scenario’s gaat minister Van Nieuwenhuizen verder uitzoeken. Hierbij gaat het om het optimaliseren van de bestaande situatie en het verplaatsen van de vertrek- en aankomstlocatie op de vaste wal en op Ameland.

Mocht er uit het onderzoek komen dat de beste oplossing is om op de bestaande route aanpassingen te maken, dan zal dat zo’n 100 miljoen euro kosten, rekent de ministerie voor. Er zullen dan aparte veren moeten gaan varen voor personen, auto’s en vracht. Als er voor die optie wordt gekozen, moet ook de veerdam verlengd worden.

Blijkt uiteindelijk dat de veerdam bij Holwerd verplaatst moet worden, dan kost dat tussen de 415 en 420 miljoen euro, schrijft het ministerie. De meest voor de hand liggende optie, zegt Van Nieuwenhuizen, is om de veerdam van Holwerd te verplaatsen naar Ferwert. Op Ameland kan er dan ook voor gekozen worden om Hollum aan te wijzen als aankomst- vertreklocatie.

‘Blijven druk uitoefenen’

Gedeputeerde Fokkens ziet dat de huidige Waddenconcessie in 2029 afloopt. Dat klinkt ver weg, maar deze tijd is wel nodig om tot een lange termijn oplossing te komen, zegt ze in een reactie op de Kamerbrief. ,,Wij hebben nu ons huiswerk gedaan’’, zegt ze. ,,Het is nu aan de minister. Wij blijven druk uitoefenen op het Rijk om ervoor te zorgen dat er op tijd een goede oplossing komt, zodat er een einde komt aan de vele vertragingen op de veerdienst tussen Holwerd en Ameland.’’

Nieuws

menu