Slufter, stuifdijk en zandhonger: wat is het ultieme 'Waddenwoord'?

Embryonale duinen op Schiermonnikoog bij zonsopkomst. Foto Johan van der Wielen

Het Waddengebied kent allerlei eigen, bijzondere woorden. Genootschap Onze Taal en de Waddenacademie zijn op zoek naar het ultieme Waddenwoord en hebben daartoe een verkiezing uitgeschreven.
Lees meer over
Ameland
Harlingen
Noardeast-Fryslân
Schiermonnikoog
Terschelling
Vlieland
Waadhoeke

Het woord moet het Waddengebied in al zijn verscheidenheid het beste kenmerken. Het is een woord, uitdrukking of geografische naam in één van de talen en dialecten van het Waddengebied. Als voorbeelden worden stuifdijk, tuunwal, zandhonger en slufter genoemd.

De komende tijd kan iedereen woorden nomineren , waarna de jury, bestaande uit Commissaris van de Koning Arno Brok, taalkundige Mathilde Jansen, Harlinger dichteres Albertina Soepboer, scholiere Marijke Bakker en columnist Henk Tameling, zich buigt over de inzendingen. Uit de inzendingen worden tien woorden gekozen, waar vervolgens tijdens een verkiezingsronde op gestemd kan worden.

Woorden kunnen tot 1 augustus ingezonden worden. Tussen 1 september en 7 september volgt de verkiezingsronde en op 10 september wordt het winnende woord bekendgemaakt tijdens het Symposium van de Waddenacademie.

Nieuws

Meest gelezen