Rustige Vuurtorentrail Ameland

De vuurtorentrail ziet er een stuk anders uit dan vorig jaar. FOTO JANET DE JONG

De vuurtorentrail ziet er een stuk anders uit dan vorig jaar. FOTO JANET DE JONG

Het is anders dan anders en veel rustiger tijdens de Vuurtorentrail dan bij vorige edities. Aanvankelijk zou het loopevenement voor wandelaars, hardlopers en hardlopers met honden, over strand, door het bos en de duinen van Ameland in maart plaatsvinden, maar toen gooiden coronamaatregelen roet door het eten.
Lees meer over
Ameland

Het evenement werd verplaatst naar 3 en 4 oktober in de hoop dat we de coronadreiging dan grotendeels achter ons zouden hebben liggen. Die hoop bleek ijdel. Juist deze week wordt Ameland getroffen door een uitbraak. Het eiland laveerde afgelopen zomer goed door de coronastorm, tot voor twee weken geleden. Intussen zijn er acht eilanders positief getest.

De angst voor een grotere uitbraak doet de gemoederen hoog oplopen. Veel eilanders vinden het onbegrijpelijk dat het evenement vergunning kreeg en door kan gaan. ,,Alle evenementen worden afgelast’’, is een veel gelezen kreet op social media. Bestudering van de hardloopagenda laat zien dat sommige loopevenementen zijn afgelast, maar dat de meeste met een aantal aanpassingen doorgaan.

Mondkapjesplicht

Zo geldt voor de Vuurtorentrail Ameland voor de deelnemers een mondkapjesplicht bij start en finish en voedingsposten. Ook wordt er niet in een groep gestart, maar gaat dat een voor een, met tussenruimte. Lang niet alle hardlopers en wandelaars zijn op komen dagen, zegt organisator Robin Kinsbergen. In het voorjaar stonden er 1500 mensen op de lijst. Daar bleven na de uitstel nog 1100 van over. Kinsbergen dacht vorige week nog dat hij op 800 deelnemers kon rekenen, maar ook dat aantal haalt hij niet. Het exacte aantal starters weet hij zondagmiddag pas.

Vuurtorentrail editie 2020 oogt wat saai. Er staat nauwelijks publiek langs de kant van het parcours, er zijn geen festiviteiten bij de finish en het is veel minder druk dan anders. Corona maakt alles anders.

Lees ook | Vuurtorentrail gaat door ondanks nieuwe besmettingen

Lees ook | Organisatie Vuurtorentrail baalt van negatieve reacties: ‘Alle toeristen werden niet bekritiseerd en onze trailrunners wel?’