Retourtje Waddeneiland in 24 uur: wat kun je doen op Ameland?

Wat kun je in 24 uur doen op Ameland?

Wat kun je in 24 uur doen op Ameland? FOTO MARTINE VAN DER LINDEN

Een Waddeneiland bezoeken in 24 uur, met als start- en eindpunt de haven op het vaste land. Wat mag je eigenlijk niet missen? In vier artikelen bezoeken we vier eilanden. In deze eerste aflevering: Ameland.
Lees meer over
Ameland

Het bezoek aan Ameland begint met de boot die om 18.00 uur uit de haven van Holwerd vertrekt. Vanaf nu begint de tijd te lopen. Eenmaal op het eiland brengt buslijn 1 je in ongeveer tien minuten naar Hollum. Stap uit bij bushalte Welkoop en je staat ongeveer voor de stoep bij Dolores. Hotel en restaurant in één, wat voor een relatief kort bezoek aan het eiland ideaal is - het scheelt immers tijd.

Los hiervan is Hotel-Restaurant Dolores een fijne plek - ook voor een langer verblijf. Het hotel heeft verschillende luxe studio’s, sommigen met entresol wat het gevoel geeft alsof je in een tiny house verblijft. Het ontbijt wordt aan de kamer afgeleverd en valt in alle rust te nuttigen. Maar dat is pas voor de volgende dag.

Zomers sfeertje

De avond inluiden kan prima in het restaurant, dat geen ‘standaard’ hotelrestaurant is. Cantina Dolores ademt een Mexicaanse sfeer, waardoor je er zelfs op een herfstachtige dag in een zomerstemming kom. Op het menu staan allerlei smakelijke tapas, dus voor elk wat wils. Altijd leuk is het verrassingsmenu. Een populair restaurant is Dolores wel, dus reserveren is handig. Dat kan natuurlijk gelijk bij het boeken van de kamer.

De dag afsluiten met een late wandeling over het strand kan hier prima: de zee is dichtbij.

Vroeg uit de veren

Een vroeg ontbijt is aan te bevelen. Om 8.30 uur opent rijwielverhuur Nobel - gelegen in dezelfde straat als Dolores. Het is handig om dan gelijk voor de deur te staan, zodat je om 9.30 uur bij Klimpark Ameland (De Vleijen 8, Nes) bent. Een buitenactiviteit mag namelijk niet ontbreken op dit eiland, dat een verscheidenheid aan sportieve activiteiten biedt.

Tip: met een elektrische fiets kun je rustig trappen maar toch met enig tempo over de Verbindingsweg naar Nes rijden - ook met tegenwind.

Klimmen tussen bomen

Een bezoek aan Klimpark Ameland, onderdeel van Outdoor Ameland. is goed voor twee uur klimplezier voor jong (vanaf zes jaar) en oud. Met een hoogteparcours op drie en zes meter hoog, een zipline en - voor zij die geen moeite hebben met hoogtes - een vrije val van negen meter. Gecertificeerde instructeurs zorgen ervoor dat er niks kan gebeuren.

Eenmaal weer met de voeten op de grond gaat een lunch er wel in. Strandpaviljoen Sjoerd ligt ten noorden van Nes. Een broodje zeewierkaas of ander lunchgerecht smaakt hier prima, maar de verschillende broodjes hamburgers zijn met name aanraders.

Pure natuur

Hier vandaan duurt een fietsritje door de duinen naar ‘t Oerd, de volgende bestemming, ongeveer een half uur. Stal rond 13.30 uur de fiets bij fietsenstalling ‘t Oerd. Dan is er nog voldoende tijd om dit natuurgebied, indrukwekkend door de ongereptheid, het uitzicht en de stilte, te verkennen.

Er is bijvoorbeeld een wandelroute te volgen van vier kilometer. Beklim vooral ook de 24 meter hoge Oerder Blinkerd. Vanaf deze plek kijk je uit over de duinen, de rest van het eiland en de omliggende zeeën. Een verrekijker meenemen is een aanrader.

Kroketten

Fiets rond 15.15 uur terug naar Nes, een tocht van ongeveer een half uur. Een drankje en hapje op één van de loungebanken van Grand café Van Heeckeren is een mooie afsluiter van het bezoek aan Ameland. Er staan hier onder meer Amelander rundvlees-, bospaddestoelen- en truffelkroketten op het borrelmenu.

Spring voor de laatste keer op de fiets voor een korte tocht naar de veerboot. Hier kun je de fiets achterlaten. Neem de veerboot terug om 17.00 uur en je komt - als er tenminste geen vertraging is - keurig vóór 18.00 uur weer aan in Holwerd