Nieuwe directeur voor Amelander musea

Natuurcentrum Ameland. FOTO JAN SPOELSTRA

De Amelander musea krijgen volgend jaar een nieuwe directeur: William Beijaard (36) uit Buren. Hij volgt Joop de Jong op, die na 40 jaar stopt.
Lees meer over
Ameland
Noardeast-Fryslân

Beijaard, nu projectleider bij Philips in Drachten, loopt vanaf 1 december een maand mee met De Jong en begint dan zelfstandig op 1 januari 2021. Net als De Jong is Beijaard eilander, hij is geboren in Buren waar hij nog steeds woont. Op het eiland is hij onder meer bekend als drummer van de Amelander band Gang is Alles.

Stichting Amelander Musea

Joop de Jong begon als 24-jarige bij het natuurmuseum, dat destijds in een schuur in Hollum was gevestigd. Inmiddels is dat uitgedijd tot STAM (stichting Amelander Musea) waar verschillende cultuurhistorische instellingen onder vallen. Dat zijn in de eerste plaats vijf musea: Landbouw- en Juttersmuseum Swartwoude in Buren, het Natuurcentrum Ameland in Nes, eilandmuseum Sorgdrager, het Bunkermuseum en Abraham Fock (alledrie in Hollum).

Bij die laatste hoort ook de reddingboot die door paarden naar zee getrokken wordt. Daarnaast horen de molens van Hollum en Nes bij de STAM en de eilander vuurtoren, die als attractie beklommen kan worden. Er werken zo’n 25 mensen bij de stichting en er zijn rond de 120 vrijwilligers.

Nieuws

menu