Niet meer op de bonnefooi naar Ameland en Schiermonnikoog: binnenkort ook reserveren bij Wagenborg

Veer van en naar Ameland. FOTO MARCEL VAN KAMMEN

Wagenborg Passagiersdiensten gaat vanwege de coronacrisis werken met het reserveren van boottickets naar de Waddeneilanden.
Lees meer over
Ameland
Schiermonnikoog

De rederij werkte nooit met reserveringen, behalve voor sneldienst, watertaxi en voertuigen met inzittenden, maar ziet zich nu toch genoodzaakt over te stappen op een reserveringssysteem voor alle bootreizigers.

Vanaf 1 juni mag er per afvaart maximaal 40 procent van het normale aantal reizigers worden vervoerd. De rederij vaart dan op een derde van de maximale capaciteit. Om toch te garanderen dat er voldoende ruimte blijft om veilig van en naar Ameland en Schiermonnikoog te varen, moeten alle passagiers vanaf 1 juni reserveren. Dit geldt zowel voor de heen- als de terugreis.

‘Dit staat haaks op onze filosofie’

Een maatregel die WPD onder normale omstandigheden niet snel zou hebben genomen. „Dit staat haaks op onze filosofie van de afgelopen 100 jaar, waarbij reizen op de bonnefooi van en naar Ameland en Schiermonnikoog altijd het uitgangspunt is geweest”, stelt directeur Ger van Langen. „Iedereen is gewend aan de vrijheid om op de veerboot te stappen wanneer hij of zij dat wil.”

Toch is er met de huidige maatregelen „geen ontkomen aan”, meent Van Langen. „Niemand zit te wachten op rijen wachtenden, die vervolgens te horen krijgen dat de veerboot vol is. We merken dat reizigers zich van een plaats aan boord willen verzekeren, simpelweg omdat er minder plek is.”

De komende weken wordt het boekingssysteem aangepast en worden reizigers geïnformeerd over hoe het reserveren eruit zal gaan zien. De verwachting is dat het systeem begin juni operationeel is.

Nieuws

menu