Netvissers op Waddeneilanden willen weer zeebaars meenemen. 'Al veel traditionele vrijheden moeten inleveren'

Zeebaars. FOTO SHUTTERSTOCK

Recreatieve netvissers op de Waddeneilanden willen dat ze komend jaar weer zeebaars mogen meenemen. De vijf Waddengemeenten hebben hierover een brief gestuurd naar landbouwminister Piet Adema.
Lees meer over
Ameland
Schiermonnikoog
Terschelling
Vlieland

Sinds december 2019 mogen vissers met een staand want geen gevangen zeebaars meer meenemen. De eilandgemeenten stellen dat het vissen met een staand want een cultuurhistorische vorm van vissen is. ‘De afgelopen jaren hebben de vissers op de Waddeneilanden al veel van hun traditionele vrijheden moeten inleveren’, schrijft het Samenwerkingsverband van de Waddeneilanden.

De gemeenten attenderen minister Adema erop dat op de eilanden in totaal nog geen 200 inwoners aan staand wantvissen doen, en dat minder dan vijf keer per jaar. Dat valt volgens de instanties in het niet bij de 365.000 sportzeehengelaars die gericht op zeebaars vissen, van wie 117.000 met regelmaat.

De laatste drie jaar is de stand van de zeebaars verder gedaald, waaruit de eilandgemeenten concluderen dat het ‘niet aannemelijk’ is dat dit aan de netvissers heeft gelegen.

Nieuws

menu