Eerste vaccinaties op Ameland: 'Gelukkig hoeven we niet naar Leeuwarden. Ik weet ik niet of ik het dan gedaan had'

Op de Waddeneilanden is op Ameland begonnen met het vaccineren van ouderen en zorgmedewerkers tegen Covid-19. ,,Het is niet de bedoeling dat eilanders voordringen, we volgen het schema.”

Een GGD-medewerker in de sporthal van Hollum met de koelbox waarin de vaccins zitten.

Een GGD-medewerker in de sporthal van Hollum met de koelbox waarin de vaccins zitten. FOTO ANP

,,Blij dat we mochten”, zeggen Sylvia (77) en Frits (85) Moederzoon bij het verlaten van De Slinger in Hollum. De sporthal is voor één dag omgetoverd in een vaccinatielocatie. ,,De vrijheid die we straks na de tweede prik waarschijnlijk weer terug krijgen, is een zalig vooruitzicht. We zijn bijna het hele jaar binnen gebleven, op een enkel bezoekje naar de dokter na. Als je die ellende op tv ziet, durf je bijna niet anders.”

Tweede Friese vaccinatielocatie

Ameland is na WTC in Leeuwarden de tweede plek in Friesland waar de GGD vaccineert. GGD Fryslân heeft vorige week speciale toestemming gekregen van het ministerie van VWS om ietsjes af te wijken van de landelijke vaccinatiestrategie.

Om geen vaccin te verspillen mogen op Ameland en Terschelling ook al ouderen tussen de 75 en 80 jaar een prik halen en op het schaarser bevolkte Vlieland en Schiermonnikoog zelfs 60-plussers. Op die laatste twee eilanden kunnen ook mensen met het syndroom van Down en mensen met zwaar overgewicht zich al laten vaccineren.

,,Gelukkig hoeven wij niet naar Leeuwarden, dan weet ik niet of ik het wel gedaan had”, zegt Willy Elgersma-Walda. De 92-jarige inwoonster van Nes is nu door een vrijwilliger van de gemeente naar Hollum gereden, 11 kilometer westwaarts. ,,Ik heb wel een auto en rijd ook nog wel. Maar met deze wegen en gladheid durf ik ‘m de garage niet uit te rijden.”

Opluchting

Elgersma-Walda verwacht net als veel andere geprikte Amelanders niet dat er meteen veel voor haar verandert. ,,De maatregelen blijven van kracht.”

Als 90-plusser had ze al lang een uitnodiging voor een vaccinatie in Leeuwarden moeten hebben gekregen, maar ze heeft die nooit ontvangen, zegt haar begeleider. Frits Moederzoon heeft zo’n uitnodiging wel gehad. ,,Die mochten wij als niet geschreven beschouwen”, vertelt zijn vrouw Sylvia. ,,Een hele opluchting. Wij zouden zeker naar Leeuwarden zijn gegaan, maar dat kost een hoop geld.”

Burgemeester Leo Pieter Stoel vindt het dan ook ,,vooral voor deze doelgroep heel fijn” dat de GGD naar het eiland is gekomen. Hij rekent voor dat een eilander royaal meer dan een dagdeel onderweg is voor een vaccinatie in Leeuwarden. ,,Een half uur van Hollum naar de boot, drie kwartier op de boot als je geen laag water hebt, drie kwartier met de bus naar WTC en dan moet alles mee zitten met de aansluitingen”, rekent hij voor. ,,Bist de hiele daai kwyt”, knikken de vers ingeënte Jaap en Jacoba Bruin (beiden 76) instemmend.

'Op een eiland ben je kwetsbaar'

De eilanden hadden graag de hele bevolking in een paar dagen gevaccineerd, maar daarvoor zijn de handen bij VWS, de GGD/GHOR en het RIVM niet op elkaar gekregen. ,,Het is niet de bedoeling dat eilanders voordringen, we volgen het schema”, verklaart Stoel. Wanneer hij als 59-jarige en de andere ruim 3100 Amelanders aan de beurt zijn, daar valt nog niks over te zeggen.

De burgemeester is om meerdere redenen ,,heel blij” dat het vaccineren begonnen is. ,,Heel lang ging het goed bij ons, maar wij hebben ook twee golfjes met besmettingen gehad. Eerst eind september en eind december nog een keer. Op een eiland ben je kwetsbaar. Als mensen uitvallen, komen er al gauw cruciale dingen in het gedrang.”

De vaccinatiebereidheid blijkt bijzonder hoog. Van de uitgenodigde 360 75-plussers en 120 zorgmedewerkers hebben 465 een afspraak gemaakt. Een opkomst van 97 procent, constateert kwartiermaker Nils van Mourik van de GGD zeer tevreden. Op Schiermonnikoog zijn woensdag 400 genodigden aan de beurt en op Vlieland 350. Donderdag en vrijdag kunnen 700 Terschellingers een prik krijgen.

Ingewikkelde klus

De coronavaccinatie op de eilanden is een ingewikkelde logistieke operatie. Het buiten de extreme koeling zeer beperkt houdbare Pfizer-vaccin komt ontdooid uit de landelijke koelopslag in Oss en moet vanaf dan binnen een paar dagen worden gezet. In WTC in Leeuwarden wordt het vaccin met de hand herverkaveld in kleinere porties en in koelboxen naar de eilanden gebracht, legt Van Mourik uit. De GGD-apotheker houdt met behulp van een timer live in de gaten of de temperatuur correct blijft, die moet tijdens dit vervoer tussen de 2 en 8 graden blijven.

Vanwege de ijzige weersvooruitzichten zou de koelbox met vaccins met de ambulancehelikopter worden gebracht, maar door laag hangende bewolking moest op het laatste moment alsnog de ‘robbentochten-boot’ de Zeehond worden gecharterd. Alle vaccins zijn goed overgekomen, zeggen de GGD’ers. Naar Terschelling, Vlieland en Schiermonnikoog wordt de helikopter wel ingezet, verwacht Van Mourik. ,,Voor de planning is dat beter.”

Over vijf weken wordt de hele operatie herhaald voor de tweede prik.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Ameland
Coronavirus
Instagram
Waddengebied