Levende zeepaardjes gevonden op stranden van Ameland én Vlieland

Het zeepaardje. FOTO NATUURCENTRUM AMELAND

Bij paal 18 op het strand van Ameland is zondag een levend zeepaardje gevonden. En alsof dat nog niet bijzonder genoeg was, vond Diana Rolf nog een zeepaardje, maar dan op het strand van Vlieland.
Lees meer over
Ameland
Vlieland

Amelander Klaas Kolk vond het diertje op Ameland. Het levende zeepaardje kon niet teruggezet worden in de Noordzee en daarom werd contact opgenomen met Natuurcentrum Ameland. Kolk bracht het beestje daarheen. In het Natuurcentrum aan de Strandweg in Nes is het diertje in het bassin met andere zeepaardjes geplaatst.

Voor het Vlielander zeepaardje geldt hetzelfde: deze leek op het oog ook verzwakt en is daarom naar waddencentrum de Noordwester op het eiland gebracht. ,,Deze is gevonden in een poeltje en heeft denk ik stress gehad van de golfslag", vertelt Lars Kuijpers, medewerker van de Noordwester.

Pas het tweede zeepaardje in jaren tijd

Het beestje heeft nu een eigen aquarium, het is het enige zeepaardje dat nu in het zeeaquarium van de Noordwester leeft, over het algemeen hebben ze daar toch vooral dieren die om het eiland leven in hun aquarium. Dat er nu dus een levend zeepaardje is binnengebracht, is bijzonder. ,,Ik zit hier al een tijdje, maar zolang ik hier zit, is het het tweede zeepaardje dat is binnengebracht", vertelt Kuijpers.

Het kan natuurlijk best zo zijn dat er meer levende zeepaardjes gevonden zijn de afgelopen jaren, maar ze worden niet allemaal gemeld: soms zijn ze immers ook sterk genoeg om teruggezet te worden en weer verder te zwemmen.

Het zeepaardje op Ameland wordt goed in de gaten gehouden en het lijkt op dit moment goed te gaan. Het is nu afwachten of het beestje het avontuur ook de komende tijd weet te overleven. Vooralsnog zit het rustig verscholen tussen het zeewier. Voor het Vlielander beestje geldt hetzelfde: ..Het is de vraag hoelang deze het gaat redden. Af en toe blijft 'ie heel rustig bovenin het aquarium zitten en soms is 'ie ineens weer actief", aldus Kuijpers.

Dat de twee zeepaardjes op één of andere manier iets met elkaar te maken hebben, lijkt Kuijpers sterk. ,,Het is toch nog wel een eind bij elkaar vandaan. Ik denk dat het puur toeval is."

Nieuws

Meest gelezen

menu