In een week tijd spoelden er ruim honderd dode bruinvissen aan op de Waddeneilanden, maar aantal strandingen lijkt terug te zakken

FOTO LAURA CONIJN/PRONEWS

In een week tijd zijn er ruim honderd dode bruinvissen aangespoeld op de eilanden Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. Het aantal strandingen op de eilanden lijkt nu weer terug te zakken, merkt stichting SOS Dolfijn.
Lees meer over
Ameland
Schiermonnikoog
Terschelling
Vlieland

De strandingen zijn in kaart gebracht en worden ingevoerd in een databank. 22 bruinvissen zijn bewaard voor onderzoek aan de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht. Bij het onderzoek wordt gekeken naar de mogelijke oorzaak van de strandingspiek. Er wordt gezocht naar de aanwezigheid van virussen of bacteriën of schadelijke alg en gekeken naar de gezondheidstoestand van de dieren bij het overlijden.

Ook kijken onderzoekers of er eventuele verwondingen of trauma’s zijn. Overheden zijn nu aan het kijken wat voor soort menselijke activiteiten er de afgelopen weken hebben plaatsgevonden in het gebied, meldt SOS Dolfijn.

Een eerst uitkomst van het grootschalige onderzoek laat mogelijk nog weken op zich wachten, omdat er zo veel dieren moeten worden onderzocht.

Nieuws

Meest gelezen