Hoe corona plannen op Ameland in stroomversnelling bracht: van groepsaccommodatie naar kleinschalige groepsappartementen

Het is niet voor elke eigenaar op Ameland een optie om nu een compleet andere wending te geven aan zijn groepsaccommodatie.

Voor de tweede keer dit jaar hebben groepsaccommodaties door coronamaatregelen de deuren moeten sluiten. Wat 2021 brengt is voor eigenaren onduidelijk. Anja en René Oud wachten niet af. Zij bouwen hun groepsaccommodatie op Ameland om tot luxe groepsappartementen.
Lees meer over
Ameland

Het idee om groepsaccommodatie De Vrijewil om te bouwen tot kleinschalige groepsappartementen sluimerde al wel in de hoofden van Anja en René Oud. Maar het was een plan voor later, over een jaar of vijf. De coronamaatregelen hebben de uitvoering in een stroomversnelling gebracht.

,,Ik denk niet dat het volgend jaar goed komt”, vertelt Anja. ,,En één zo’n jaar als dit kunnen we aan, maar twee overleven we niet. Daarom hebben we de knoop doorgehakt. We willen proberen het beste uit deze situatie te halen.”

De slaapkamers waar eerder stapelbedden stonden en de gemeenschappelijke ruimtes worden momenteel gesloopt. Hier komen vier volledig ingerichte appartementen voor in de plaats. Samen met een kleine bungalow die ze al verhuurden, hebben ze straks vijf groepsappartementen.

Slikmomenten

Anja zegt zin te hebben in deze nieuwe stap. Tegelijk gaat de verandering gepaard met ‘slikmomentjes’. Het begint al met de verbouwing zelf. Ooit was het gebouw een pension, gestart door de oma van René. Bepaalde typerende elementen, zoals doorgeefluiken voor het eten, gaan nu verloren.

Daarnaast hebben Anja en René genoten van de grote groepen die ze jaarlijks ontvingen. ,,We hebben dit zeventien jaar gedaan. Ik denk dat als de schoolkinderen weer zingend van de boot komen, en ik hóóp dat dit volgend jaar weer gebeurt, dat toch wel even iets met ons doet. We hebben zoveel leuke contacten opgebouwd met groepen. Ik hoop ze nog wel eens een keer terug te zien.”

Ruimtes scheiden

Voor zover Annet Boelens, voorzitter van de Vereniging Groepsverblijven Ameland weet, is de familie Oud een van de weinigen op Ameland die door de coronamaatregelen heeft besloten de groepsaccommodatie te verbouwen. ,,Er zijn wel meer groepsaccommodaties die momenteel verbouwd worden naar appartementen, maar vaak waren de plannen al concreet vóór corona.”

Het is volgens haar niet voor elke eigenaar een optie om nu een compleet andere wending te geven aan zijn groepsaccommodatie. Sommige zijn relatief kort geleden grondig vernieuwd. ,,Daar is de accommodatie juist weer mooi voor elkaar. Dan ga je niet meteen weer verbouwen. Dat geldt voor mijn groepsverblijf trouwens ook. Ik neem genoegen met nog een jaar groepen van dertig in plaats van zestig of zeventig. Dat red ik wel. Ik gooi niet de boel over de kop.”

Verder waren er volgens haar al groepsaccommodaties die naast één grote meerdere kleinere groepen prima kunnen ontvangen, simpelweg door bepaalde ruimtes van elkaar af te sluiten. Die kunnen zowel een groep van zestig, als twee van dertig ontvangen, bijvoorbeeld. ,,Er zijn enkele mensen die nu hun accommodatie zo aanpassen zodat ze dit ook kunnen.”

 

Anticiperen

Voor komend jaar verwacht ze niet dat er veel groepen uit Duitsland komen, wat wel een belangrijke doelgroep is voor groepsaccommodaties op Ameland. ,,Duitsers zijn terughoudend in het boeken. Maar we hebben nu nog wel tijd om ons meer op Nederlandse scholen en verenigingen te richten. Je kunt er nu al wel op anticiperen.”

Ook op andere manieren kunnen groepsaccommodaties alvast plannen maken voor volgend jaar, stelt Boelens. In overleg met de gemeente heeft de Vereniging Groepsverblijven Ameland namelijk verschillende protocollen opgesteld.

,,Als iemand bijvoorbeeld een camping bij zijn groepsaccommodatie wil, weet hij aan de hand van het protocol precies wat daarvoor geregeld moet worden. Iedereen kan ermee werken en weet dan zeker dat alle zaken op orde zijn. Dat biedt kansen.”

Hoopvol

Ze geeft toe dat het lastig is dat de toekomst omtrent corona nog onzeker is. ,,Maar ik heb er wel een goed gevoel bij. Ze zijn nu al zo ver met het vaccin. Ik denk wel dat de anderhalvemetermaatregel nog een jaar blijft, maar hopelijk schept het vaccin meer ruimte.”

Nieuws

menu