Garnalenkotters zoeken verder naar vermist Duits meisje bij Ameland

De reddingsschepen Anna Magretha en Frans Hogewind van Terschelling aan het zoeken. Op het strand het ondersteuningsvoertuig van de KNRM. FOTO JAN SPOELSTRA

De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij heeft de zoektocht naar een 14-jarig meisje uit Duitsland, dat zaterdagavond in de Noordzee bij Ameland vermist raakte, definitief gestaakt. Dat bevestigt een woordvoerder. Aangenomen wordt dat het meisje niet langer in leven is.
Lees meer over
Ameland

De politie zoekt wel verder, maar niet meer als reddingsactie. De politie houdt de stranden en kustlijn in de gaten, mocht het stoffelijk overschot van het meisje aanspoelen. De stroming staat richting het strand. Er wordt maandag onder andere gezocht met honden. In de loop van de dag zal ook weer vanuit de lucht gezocht worden, met vliegtuig, heli en gemotoriseerde paragliders.

Mogelijk komt de marine dinsdag om met sonar te zoeken. Ondertussen wordt er gewoon weer gerecreëerd op het strand.

,,Morgenochtend gaat het zoeken op de voet langs de kustlijn verder”, zei politiewoordvoerder Ernest Zinsmeyer zondagavond. „Dan wordt er bekeken welke middelen en diensten daar nog bij nodig zijn. We laten ons daarbij adviseren door deskundigen.’‘ Hij weet nog niet precies waar verder gezocht gaat worden. Burgemeester van Ameland Leo Pieter Stoel zei zondag eerder op de dag dat vanwege de stroming ook tussen Ameland en Schiermonnikoog moet worden gezocht.

Maandag zijn er twintig garnalenkotters uitgevaren om mee te helpen zoeken. De kotters varen vrij dicht langs het strand.

Vermissing

Het meisje was zaterdagavond met haar vader en zusje bij de zee ter hoogte van Buren. Het drietal raakte in de problemen, aldus de kustwacht. Volgens burgemeester Leo Pieter Stoel van Ameland en de KNRM was het meisje even tevoren met haar zus het water ingegaan om naar de zonsondergang te kijken. Hoe de meisjes vervolgens in de problemen zijn gekomen, is niet helemaal duidelijk. Volgens de KNRM waren ze afgedreven door de sterke stroming.

De vader is zijn dochters te hulp geschoten. Hij en een van zijn dochters konden zichzelf redden, maar sloegen alarm toen ze het 14-jarig meisje niet meer zagen. Ze werden opgevangen in de reddingspost van de strandwacht in Buren. Meteen daarop werd een grootscheepse zoekoperatie op touw gezet.

Vijf reddingsboten van de KNRM, een helikopter van de kustwacht, eilandbewoners en de politie zochten urenlang in zee en op het strand, maar het meisje werd niet gevonden. De zoektocht werd zaterdagnacht rond 03.30 uur gestaakt, dit vanwege het kenteren van het tij.

Sinds zondagochtend 05.30 uur werd weer volop met ‘meerdere eenheden gezocht, zowel op het water, als op het strand, de duinen en de verdere omgeving’, aldus de politie. Zonder resultaat. Aan het eind van zondagmiddag heeft de politie besloten de zoekactie te beëindigen, omdat het gebied diverse keren was afgezocht zonder resultaat.

Lees ook | Burgemeester Ameland over vermist meisje: ‘Hele eiland schrikt hiervan, we gebruiken alle technische middelen om haar te vinden’

,,We leven enorm mee met de familie van het vermiste meisje’’, aldus burgemeester Leo Pieter Stoel in een verklaring. Stoel was zaterdag een groot deel van de nacht aanwezig op het strand. ,,De familie verkeert in grote onzekerheid. De beslissing om het zoeken te staken is voor hen verschrikkelijk.”

Nieuws

menu