Duikteam gaat MSC Zoe-afval uit scheepswrakken verwijderen

FOTO UDO VAN DONGEN

Een duikteam start volgende week maandag met een 13-daags schoonmaakevenement boven de Wadden. Ze willen verloren lading afkomstig uit containers van de MSC Zoe en ander afval uit scheepswrakken verwijderen.
Lees meer over
Ameland
Schiermonnikoog

Het duikteam bestaat uit 30 vrijwilligers van Stichting Duik De Noordzee Schoon. Naast duikers zitten er ook marien biologen, amateurarcheologen, ecologen, fotografen en filmers in het team. Het is de bedoeling dat de duikers scheepswrakken veilig maken voor het onderwaterleven.

Scheepswrakken zijn biologische hotspots in zee. Ze fungeren als kraamkamers en schuilplaatsen voor veel dieren. Het afval op de zeebodem verzamelt zich vaak bij scheepswrakken omdat deze boven de zandbodem uitsteken.

Moeilijk te bergen afval

Het afval is moeilijk te bergen omdat het vastzit of deels onder het zand is verdwenen. Daarnaast zijn veel wrakken aangemerkt als historisch erfgoed, wat een voorzichtige benadering bij het opruimen vereist. De duikers verwijderen het afval voorzichtig met de hand om de biotoop zo min mogelijk te verstoren en het wrak niet verder te beschadigen.

Er wordt gevaren vanuit de haven van Lauwersoog met twee duikschepen: de Aquila en de Bernicia. Het duikteam duikt op de locaties ten noorden van Ameland en Schiermonnikoog, net buiten de vaarroute die de MSC Zoe heeft afgelegd. In dit gebied hebben enkele vrijwilligers afgelopen juli een voorverkenning gedaan. Er zijn 45 locaties gescand en daarbij is vastgesteld dat er nog steeds verloren lading ligt en een schoonmaakactie van belang is.

Bekijk hier de videoreportage die we van de duikactie maakten:

 

Nieuws

menu