Drukke coronazomer op Waddeneilanden, ook voor de KNRM

De lifeguards bij West Aan Zee op Terschelling. Van links naar rechts: Rana van Ginneken, Jelte Jansen en Myrthe de Bruin. Foto: LC/JanLigthart

De KNRM heeft het op de Waddeneilanden drukker gehad dan vorig jaar. In de drukke coronazomer zochten meer mensen de stranden op, wat ervoor zorgde dat de lifeguards vaker in actie moesten komen.
Lees meer over
Ameland
Schiermonnikoog
Terschelling
Vlieland

In totaal was ingrijpen van de lifeguards 954 keer nodig, 835 keer voor een klein EHBO-incident. 44 keer werd er uitgerukt voor een grote EHBO-actie en 19 keer moest er daadwerkelijk iemand gered worden.

De zomer werd getekend door corona en de daarbij horende maatregelen. Dat begon al bij het opleiden van de lifeguards, door corona is er een start gemaakt om een gedeelte van de opleidingen online aan te bieden.

En ook tijdens het seizoen speelde corona een grote rol: er bestonden grote zorgen dat een lifeguard besmet zou raken en daarmee het hele team aan zou steken. Om dit risico te beperken is op elk eiland het team opgesplitst en over twee slaapaccommodaties verspreid.

In de evaluatie van de zomermaanden wordt natuurlijk ook de verdrinking van een Duits meisje op Ameland genoemd. Het heeft de KNRM aan het denken gezet over betere informatievoorziening over bijvoorbeeld muien om preventief te handelen bij gevaarlijke situaties.

Lees ook

Nieuws

menu