De Nieuwe Stelp op Ameland komt stapje dichterbij

Een impressie van de Nieuwe Stelp. BEELD 19 HET ATELIER ARCHITECTEN

De Nieuwe Stelp, het complex voor ouderenhuisvesting op Ameland, is een stapje dichterbij gekomen.
Lees meer over
Ameland

De gemeenteraad heeft maandagavond ingestemd met een voorbereidingskrediet van 875.000 euro voor de ontwerpfase. Gemeente Ameland en zorgaanbieder KwadrantGroep tekenen deze week de samenwerkingsovereenkomst.

14 miljoen

Het woonzorgcentrum De Stelp in Hollum is verouderd en gemeente Ameland worstelt al zestien jaar met plannen voor een nieuw centrum voor ouderenzorg. Het project, met de werktitel De Nieuwe Stelp, gaat bijna 14 miljoen euro kosten en is in de laatste plannen van gemeente en Kwadrant gesitueerd aan de rand van het dorp Hollum. Dat is bij het sportcomplex en het gebouw waar peuterspeelplaats, kinderopvang en sociaal cultureel werk verenigd zijn. Het oude gebouw wordt dan afgebroken om ruimte te maken voor sociale woningbouw.

Van alle raadsleden had Jeroen de Jong van CDA de meeste bezwaren. Zijn fractie is bang dat de samenwerkingsovereenkomst die de gemeente aangaat met Kwadrant juridische borging mist. Maar wethouder Piet IJnsen verzekerde hem dat wat gemeente en Kwadrant woensdag of donderdag gaan tekenen bindend is als een koopcontract van een huis.

Jeppe Groenewold van de VVD kon wel meevoelen met zijn CDA-collega. Groenewold maakte zich zorgen dat Kwadrant weliswaar de zorg biedt en straks het nieuwe zorgcentrum voor minimaal twintig jaar gaat huren, maar verder alle financiële risico’s bij de gemeente laat. ,,Maar de ouderenzorg moet wel geregeld”, zo luidde zijn slotconclusie en daarom stemt ook hij, net als alle raadsleden, voor het voorbereidingskrediet.

‘Keuze bepalend voor toekomst’

Irma Marinus (Sociale Fractie Ameland) zat ook in over het geld, maar vindt dat er nu belangrijkere zaken spelen. De investering is groot, maar Ameland staat voor een keuze die bepalend is voor de toekomst. De keuze is zorg voor ouderen op het eigen eiland of noodgedwongen vertrek van zorgbehoevende ouderen naar een centrum op het vasteland. Marinus was daar met alle raadsleden eensgezind over: de ouderenzorg hoort op het eiland.

Met dit voorbereidingskrediet duikt De nieuwe Stelp verder in de ontwerpfase. Er komt in de naaste toekomst nog wel een ‘go-no-go-moment’, zei burgemeester Leo Pieter Stoel. Als het project volgens planning doorrolt, kan er in tweede helft van 2023 met de bouw worden begonnen en kunnen de ouderen er in 2025 intrekken. De huidige bewoners van De Stelp hebben dan voorrang.

Nieuws

menu