Containerschip verliest vijf containers boven Ameland: Kustwacht heeft twee drijvende containers gevonden

De Baltic Tern gezien vanaf het Kustwachtvliegtuig. FOTO KUSTWACHT

Het containerschip Baltic Tern heeft woensdagochtend vijf containers verloren op de Noordzee. Het schip voer toen 27,5 kilometer ten noordoosten van Ameland.
Lees meer over
Ameland

Het 162 meter lange schip is onderweg van Sint-Petersburg naar Rotterdam. Op de plaats waar het schip vaart, staan golven van zo’n 5 meter hoog.

Onder de vijf containers die te water zijn geraakt zijn drie containers met daarin droge goederen, een lege container en een container met aceton. Aceton is een oplosmiddel.

Het Kustwachtvliegtuig heeft aan het begin van de middag twee drijvende containers waargenomen, waarvan één ‘tanktainer’. Vermoedelijk is dat de container waarin aceton zit. De bemanning van het containerschip is bezig met het vastzetten van een van de twee schuivende containers aan dek. De andere container staat nog wankel. De Kustwacht probeert te berekenen waar de containers, de brokstukken of de inhoud zouden kunnen aanspoelen. Het Kustwachtvliegtuig deed aan het begin van de avond een tweede vlucht om de resterende drie containers op te sporen.

Aannemelijk dat stroming containers in zuidoostelijke richting meeneemt

Verkeersleider Jan van Rees meldt vanaf de Brandaris op Terschelling dat het aannemelijk is dat de stroming de containers in zuidoostelijke richting meeneemt. ,,Of wat daarvan over is, grote kans dat ze stuk slaan. Maar dan kom je ergens tussen de oostelijke punt van Schiermonnikoog en Borkum uit.’’ Twee van de vijf containers zijn drijvend gespot door een langsvarend schip, aldus Van Rees.

Volgens hem kwam het schip door de grote deining in problemen. ,,Grotere schepen hebben daar geen last van, maar een schip met deze afmetingen kan er precies tussen komen. Dan begint het te slingeren.’’ De Baltic Tern ligt nu met de kop in de wind zo goed als stil.

De Baltic Tern vaart onder de Cypriotische vlag en heeft Limassol als thuishaven. De rederij is woensdagochtend door Rijkswaterstaat gesommeerd om de containers te bergen.

PvdA’ers stellen vragen aan minister

PvdA’ers Gijs van Dijk en Habtamu de Hoop, uit Easterein, hebben woensdag vragen gesteld aan minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat over de Baltic Tern. De twee vragen zich onder andere af of het schip is geadviseerd de noordelijke route boven de Waddeneilanden te varen door de Kustwacht, gezien de stormachtige omstandigheden.

Dat is niet het geval en hoefde ook niet, laat de Kustwacht weten. ,,Het schip kwam van Duits grondgebied en had daar al gekozen voor de zuidelijke route. Los daarvan: de Kustwacht waarschuwt bij bepaalde omstandigheden alleen schepen van 200 meter of langer. De Baltic Tern is korter’’, aldus woordvoerder Denise Blok. In onderstaand filmpje wordt uitleg over deze route-advisering gegeven.

De PvdA’ers zien het incident met het containerschip als een reden voor de minister om vaart zet achter de afspraken met Duitsland en Denemarken om restricties in te stellen voor de vaarroute boven de Wadden als er sprake is van stormachtige omstandigheden. Mocht dat niet gebeuren dan zien ze graag dat de Kustwacht extra bevoegdheden krijgt om in te grijpen.

Nieuws

Meest gelezen