Burgemeester Ameland over vermist meisje: 'Hele eiland schrikt hiervan, we gebruiken alle technische middelen om haar te vinden'

De reddingsschepen Anna Magretha en Frans Hogewind van Terschelling aan het zoeken. Op het strand het ondersteuningsvoertuig van de KNRM. FOTO JAN SPOELSTRA

De zoektocht naar het 14-jarige meisje dat sinds zaterdagavond vermist is in de Noordzee bij Ameland, gaat met alle denkbare middelen door. Dat zegt de burgemeester van het eiland, Leo Pieter Stoel.
Lees meer over
Ameland
Noardeast-Fryslân

Een vliegtuig van de kustwacht, een politiehelikopter, vijf reddingsboten van de Koninklijke Nederlandse Reddingsmaatschappij (KNRM), waaronder een sonarboot, en verschillende teams op het strand zoeken zondagmiddag naar het Duitse meisje.

Zaterdagavond rond half elf raakte ze vermist. Het meisje en haar zus kwamen in de problemen toen ze in de Noordzee, net boven Buren, naar de zonsondergang stonden te kijken. Hun vader, die ook aanwezig was, probeerde hen te hulp te schieten. ,,Hij kwam daarbij zelf ook in de problemen, maar kon toch aan de wal raken, samen met zijn jongste dochter”, verklaart Stoel. De vader en de jongste dochter mankeren niets. De politie bracht de moeder op de hoogte. Het Duitse gezin was op Ameland om vakantie te vieren.

Onbekend hoe dit kon gebeuren

Over wat er met het 14-jarige meisje gebeurde is nog niets bekend. Het werd al donker. Op dat uur van de dag was er geen strandwacht meer aanwezig. De temperatuur van het het zeewater bedroeg ongeveer twaalf graden. Het was eb en er stond een aanlandige wind, wat een aflandige onderstroom teweegbrengt.

Nadat zaterdagavond om half elf alarm werd geslagen, begon een grote zoekactie die om half vier in de nacht werd gestaakt. Vanwege een sterke noordwesterwind werd besloten om vooral in oostelijke richting te zoeken.

Kennis van het strand

Lokale kennis kwam daarbij goed van pas. Het oostelijke deel van het strand is slecht begaanbaar met auto’s, zeker in het pikkedonker. ,,Je rijdt niet zomaar het strand op om te zoeken. Lokale brandweermannen sprongen bij de KNRM in de auto’s. Zij kunnen het strand beter inschatten”, legt Stoel uit. In die avond- en nachtelijke uren hielpen ook verschillende eilandbewoners mee speuren.


Zondagochtend om half zes ging de zoektocht verder. Die is tot op heden aan de gang. Het zoekgebied is heel groot. ,,De sterke stroming maakt dat we zelfs tussen Ameland en Schiermonnikoog moeten kijken”, aldus de burgemeester. ,,Voor vandaag is er geen eindtijd wat betreft de zoekactie. Het is denkbaar dat we meerdere dagen door moeten zoeken.”

Eilanders reageren geschrokken

Op Ameland reageert men volgens Stoel vol medeleven met de familie. Het is al jaren geleden dat er nog iemand verdronk in de zee bij Ameland. ,,Iedereen schrikt hier enorm van. De kans op overleving is klein. We gebruiken alle technische middelen die we hebben om haar te vinden.”

Nieuws

menu