Aangespoeld walviskadaver moet onder water in Waddenzee kunnen vergaan

Aangespoeld walviskadaver moet onder water in Waddenzee kunnen vergaan. FOTO PIXABAY

Een walviskadaver dat aanspoelt onder water laten vergaan in de Waddenzee. Er wordt gewerkt aan een pilot die dat mogelijk moet maken.
Lees meer over
Ameland
Schiermonnikoog
Terschelling
Vlieland

Een werkgroep van Programma naar een Rijke Waddenzee (PRW), Rijkswaterstaat en het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) is druk bezig met het ontwikkelen van een pilot om een walviskadaver, wanneer het aanspoelt, op een locatie onder water in de Waddenzee te mogen laten vergaan.

In het komende half jaar wordt de pilot ‘Walviskadaver voor natuur en bewustwording’ afgemaakt. De projectgroep stelt dat het onder water laten liggen en laten vergaan van een kadaver van een groot zeezoogdier een grote ecologische, wetenschappelijke en educatieve betekenis heeft. Normaal gesproken worden grote kadavers geruimd.

De afbraak van het kadaver moet een toevoeging geven aan het ecosysteem. Wat deze toevoeging precies inhoudt, wordt dan uitgezocht.

Welke soort walvisachtige?

In principe maakt het voor de pilot niet uit welke walvisachtige aanspoelt: het ‘aanbod’, het gewicht en de conditie van het kadaver zijn meer bepalend.

De werkgroep bereidt de pilot nu nog voor en werkt een operationeel plan uit. In de uitwerkingsfase kan ook nog worden besloten om niet over te gaan tot uitvoering van de pilot. De verwachting is dat de pilot vanaf komend najaar kan starten, wanneer er dan een kadaver aanspoelt, natuurlijk.

Nieuws

menu