Voorstelronde nieuwe wethouders Achtkarspelen: wie zitten er op het pluche in Buitenpost?

Vlnr: Jouke Spoelstra, Tjibbe Brinkman, Lea van der Tuin-Kuipers en Sierd Vegelin Foto: Binne-Louw Katsma

Wie zijn de nieuwe wethouders van de gemeente Achtkarspelen? Na de gemeenteverkiezingen in maart vormen Sierd Vegelin van Gemeentebelangen Achtkarspelen (GBA), Tjibbe Brinkman van de FNP, Lea van der Tuin-Kuipers en Jouke Spoelstra van het CDA het nieuwe college. De vier wethouders stellen zich voor.
Lees meer over
De Feanster

Het viertal zit rond de tafel in het gemeentehuis in Buitenpost. De sfeer tussen de nieuwe collegeleden voelt goed en met de nodige humor vertellen ze in het Fries om de beurt over zichzelf en hun politieke achtergrond.

Lea van der Tuin-Kuipers (CDA)

Het meest onbekende gezicht in het college is CDA-wethouder Lea van der Tuin-Kuipers (64 jaar, getrouwd met twee uitwonende kinderen) uit Kornhorn. Ze heeft jarenlange ervaring in de politiek als wethouder in de gemeenten Grootegast, Bellingwolde en Appingedam en als lid van de Provinciale Staten Groningen. ,,Maar daarnaast heb ik veel maatschappelijke functies. Dat vind ik belangrijk. Je moet met beide voeten in de klei staan en weten wat er speelt in de samenleving.”

Hoewel ze in de gemeente Westerkwartier woont, voelt ze het niet als een grens, zo legt ze uit in het Fries. ,,Thuis praat ik Fries met mijn man. Ik ben opgegroeid in het Groninger Opende, waar ook veel Fries wordt gesproken en woon al weer dertig jaar in Kornhorn. Ik heb niet het idee dat ik nu in een heel ander gebied kom. Zowel aan de Friese als de Groningse kant wonen dezelfde mensen met dezelfde cultuur, maar ik moet me de politiek in Achtkarspelen nog wel eigen maken.”

Ze typeert zichzelf als enthousiast en betrokken en ze wil de mensen in de gemeente graag leren kennen. ,,Ik ga voor de inwoners van de gemeente aan het werk. De deur van mijn kantoor staat altijd open. Laagdrempelig is één van mijn kernwoorden”, aldus de nieuwe CDA-wethouder, die woningbouw en volkshuisvesting, duurzaamheid, participatie en landbouw in haar portefeuille krijgt.

Sierd Vegelin (GBA)

Een mienskipsman, noemt hij zichzelf. Sierd Vegelin uit Surhuisterveen (47 jaar, getrouwd met twee dochters) heeft zijn wortels in de gemeente en is betrokken bij alle dorpen in de Achtkarspelen, zo vertelt hij. De nieuwe wethouder wil korte lijnen en duidelijk en laagdrempelig zijn. ,,Ik ben een volksman en wil benaderbaar zijn.”

Als geboren en getogen Feanster is hij actief betrokken bij verschillende sportclubs en organisaties in zijn dorp. In 2013 kwam hij op de lijst van GBA te staan. ,,Uit onvrede met de politiek van die tijd. Ik kon twee dingen doen: of gaan schelden of zelf initiatief nemen en ik heb voor het laatste gekozen”, aldus het voormalige raadslid, fractievoorzitter en lijsttrekker. Hij krijgt beheer, onderwijs en volksgezondheid in de portefeuille.

Jouke Spoelstra (CDA)

Jouke Spoelstra uit Drogeham (32 jaar en samenwonend) zit al zes jaar op het pluche als wethouder. Al op jonge leeftijd begon hij actief als vrijwilliger mee te draaien in het dorpsleven en als ‘verlengstuk’ kwam hij op het gemeentehuis terecht, zo legt hij uit. ,,In de CDA-statenfractie en als stagiaire van Pieter Omzigt heb ik ervaring opgedaan in de provinciale en landelijke politiek”, aldus de geboren en getogen Drogehamster.

Met financiën in zijn portefeuille wil hij met Friese en Groningse collega’s bij het rijk gaan ageren tegen de verdere bezuinigingen. ,,We krijgen als gemeente steeds meer de duimschroeven aangedraaid. We moeten een lobby inzetten om dat tegen te gaan. Verder ga ik me met sport, recreatie en toerisme en economische zaken bezig houden. We willen de sportverenigingen weer op kracht krijgen na de corona en zorgen voor werkgelegenheid in de gemeente.”

Tjibbe Brinkman (FNP)

Tjibbe Brinkman (43 jaar, getrouwd en twee kinderen) uit Twijzel is een gevoelsmens en blij dat hij als wethouder in ‘myn hoeke’ aan de slag mag. Als wâldman is hij gek op zijn eigen gemeente Achtkarspelen. Net als zijn collega-wethouders vindt hij vrijwilligerswerk belangrijk. Je inzetten voor de mienskip is de basis voor een goede politicus. ,,Jo helje it nijs fan de strjitte”, legt Brinkman uit.

Hij is blij met het nieuwe college, voegt hij toe. Gewoon, nuchter, bescheiden met gezond boerenverstand en laagdrempelig zijn woorden die passen bij de vier nieuwe wethouders, aldus Brinkman, die het WMO, gebiedsteams, cultuur en Frysk, personeel en organisatie in zijn portefeuille krijgt. Hij wil zich met name inzetten voor kleine dorpen, die steeds meer voorzieningen dreigen kwijt te raken.

Nieuws

menu