MS-patiënt Rianne Kuipers uit Jistrum: crowdfunding nieuw leven inblazen

Rianne Kuipers:'MS moet niet erger worden' Yke Bremer

Ze liep al negen jaar ziekenhuis in en uit tot ze in 2017 de diagnose MS kreeg: de medicatie tegen de zenuwaandoening lijkt bij Rianne Kuipers uit Jistrum niet goed aan te slaan. Tijd om haar crowdfunding actie uit 2019 voor een stamceltransplantatie in Mexico nieuw leven in te blazen.
Lees meer over
De Feanster

De 34-jarige Rianne heeft in de afgelopen vijf jaar verschillende medicijnen geprobeerd. Naast bijwerkingen, zoals haaruitval, kwam onlangs de mededeling dat haar bloed de medicatie waarschijnlijk niet goed opneemt. ,,Mijn dalspiegel is te laag denken ze. Mijn bloedwaarden worden binnenkort getest. De uitslag komt pas in augustus. Het zorgt voor veel stress en spanning. Ik wil niet verder achteruit gaan. Het is best wel beangstigend.”

Actie

In 2019 startte ze al een crowdfunding actie via www.doneeractie.nl/stamceltherapie-voor-rianne-ms ,,De stamceltherapie is alleen mogelijk in het buitenland, zoals Rusland, India of Mexico. Hoewel Nederland een modern land is, is de behandeling hier niet beschikbaar. Ik had me eerst opgegeven voor Moskou, maar dat is nu geen optie meer met de oorlog in Oekraïne. Ik wil nu graag naar Mexico, maar heb nog wel veel geld nodig. Als ik nog 30.000 euro zou binnen halen dan ben ik al een heel eind.”

De eerste aanzet voor de actie werd gegeven door haar twee stiefkinderen. ,,Ze zijn het dorp rond gegaan en kwamen met een klein bedrag terug. Ze willen graag dat ik langer met ze kan lopen, fietsen en naar een pretpark kan gaan. Ik vond het zelf moeilijk om te gaan bedelen om geld via de crowdfunding, maar heb uiteindelijk wel een online-actie opgezet. Het is niet gemakkelijk om grote bekendheid aan de actie te geven. Het blijft al snel bij familie, vrienden en collega’s. Je ziet ook niet meteen dat ik ziek ben aan de buitenkant. Ik zit niet in een rolstoel, maar ik ben heel snel moe. Ik werk fulltime thuis, heb een gezin en een huishouden. Natuurlijk wil ik niet verder achteruit gaan en daarom hoop ik via de doneeractie het benodigde geld binnen te krijgen om naar Mexico te gaan.”

Organiseren

Rianne wil ook zelf wel dingen gaan organiseren, zoals een bingo of een veiling om geld in te zamelen. ,,Ik hoop dat de mensen me daar bij willen helpen. Ik hoop ze op deze manier te bereiken. Het is heel frustrerend omdat je weet dat er een oplossing is, alleen is die op het moment onbereikbaar in Nederland. Ik wil graag beter worden en het lijkt of ik daar zelf geen inspraak in heb. Vandaar mijn oproep: help!”

Nieuws

menu