Gondelvaart zorgt voor verbinding in Drogeham

Voorzitter Jellie Hamstra-de Vries bij de tent van gondelbouwgroep De Bining Foto Yke Bremer

De bouwtenten voor de gondelvaart staan al weer overal in Drogeham. Na de laatste editie in 2019 is het dorp weer toe aan het bloemencorso, aldus voorzitter Jellie Hamstra-de Vries van stichting Gondelvaart op Wielen over de 53ste editie van het evenement. ,,Het verbindt enorm om samen wat te doen.”
Lees meer over
De Feanster

Op 16 en 17 september kunnen de praalwagens van de tien gondelbouwgroepen weer bewonderd worden. De voorzitter merkt wel een verschil na twee jaar ‘corona-pauze’. ,,Het ritme is er uit. Hoe deden we bepaalde dingen ook al weer? Maar dat is logisch als je twee jaar geen gondelvaart hebt gehad. Maar er kan niets tegenop als de gondels eenmaal rijden met al het publiek erbij. We hopen dat iedereen dit jaar Drogeham weer weet te vinden. Het is toch best knap wat we als klein dorpje allemaal laten zien.”

In december 2021 is de Hamster gondelvaart op wielen met alle bloemencorso’s in Nederland op de Unesco-lijst voor immaterieel erfgoed terecht gekomen. ,,Dat is wel heel bijzonder voor een dorp als Drogeham. Het is niet vanzelfsprekend wat we allemaal presteren met elkaar. Ik heb daarover ook geschreven in het voorwoord van de Gondelkrant”, aldus Jellie Hamstra. In 2019 werd de gondelvaart voor de 50ste keer gereden. ,,Maar we tellen gewoon door en vandaar dat we nu voor de 53ste keer rijden.”

Vroeger

Ze is zelf geboren en getogen in Drogeham en weet nog goed dat er vroeger bij haar ouders in de schuur aan de praalwagens werd gebouwd. ,,Het is altijd weer prachtig. Jong en oud helpen mee met het bouwen van de wagens. In september – als het wat eerder donker wordt en je de speciale septembergeur ruikt – dan is het gondeltijd. De laatste week voor de gondelvaart is vooral pittig. Op woensdag komen de dahlia’s en dan gaat iedereen donderdag tot diep in de nacht aan de slag met de bloemen. Het gaat puur op adrenaline. Het is mooi dat we het weer mogen doen.”

Minimum

Met minder dan tien gondels wordt er niet gereden. ,,Het is wel het minimum. We willen de mensen die komen kijken ook echt wat bieden. We hopen als bestuur dat we dit aantal kunnen houden en we zullen er ook alles aan doen om het te laten doorgaan. Al meer dan vijftig jaar hebben we de traditie en die moet blijven bestaan. Wat is Drogeham zonder gondelvaart? Maar we krijgen de smaak dit jaar wel weer te pakken. Als het gondelgevoel je eenmaal te pakken heeft, kom je er niet meer vanaf.”


Nieuws

menu