Geitenfokker Rint-Jan uit Drogeham: 'Er wordt te weinig gedaan met jongvee'

Rint-Jan met een kampioensbok: 'Bokken stinken'. Eigen foto

Bij De Spitkeet in Harkema is zaterdag 24 september de Noordelijke Jongveekeuring van de NOG (Nederlandse Organisatie van Geitenfokkerij). Een initiatief van onder anderen Rint-Jan Beiboer (20) uit Drogeham, die dol is op de ‘koe van de armen’: ,,Het zijn eigenzinnige beesten.”
Lees meer over
De Feanster

In de ring zullen circa 50 dieren, allemaal van zeer goede kwaliteit en opgenomen in het stamboek van de NOG, aan de beide keurmeesters en het publiek worden getoond. De keurmeesters van de NOG zijn gediplomeerd om alle zes rassen, Nederlandse Witte geit, Toggenburger geit, Bonte geit, Nubische geit, Boergeit en Alpine geit, te mogen keuren.

Er wordt gelet op type, ontwikkeling en uier. De rubrieken zijn per ras en leeftijdscategorie. De algemeen dagkampioen wordt gekozen uit de twee beste dieren per rubriek. De regionale verenigingen van de NOG organiseren het hele jaar door regionale keuringen. De Lammerenkeuring Fryslân kon dit jaar niet doorgaan.

Toch nog 45 geiten

Rint-Jan Beiboer heeft zelf geiten. „Ik heb op dit moment drie, we zijn aangesloten bij de NOG als jonge, enthousiaste fokkers. Er wordt echter te weinig gedaan met de fokkerij, met onze mooie rassen. We hebben met een paar mensen de handen ineen geslagen om op korte termijn een keuring te houden, dit jaar in Harkema. Met eenjarige geiten, en een paar oudere. Tot onze verbazing werden toch nog 45 geiten aangemeld. De meeste komen uit Noord-Nederland en hier uit de omgeving wat. Buitenpost, Harkema.”

Een Friese vereniging had dus pech met hun lammerenkeuring. „Hier was geen geit voor aangemeld, maar dat kwam vanwege een keuring in Zwolle. Wij doen het nu op een later tijdstip, het is wel op korte termijn georganiseerd. Bij 30 wilden we het door laten gaan. We hopen volgend jaar op meer”, vertelt de geitenliefhebber.

Een bok stinkt erg

„Wat het mooie aan geiten is? Tja, het zijn op zich eigenzinnige beesten. Als ze iets in de kop hebben, gebeurt het ook. Dan komen ze over muren van anderhalve meter, als ze het zelf maar willen. Melken doe ik op dit moment niet, ik heb nu drie lammeren. Ik heb zelf bijna 60 geiten gehad, bij pake en beppe op de pleats, 35 en dik 30 lammeren. Ik heb van alles geprobeerd voor de melk. Een zuivelcorporatie in Surhuisterveen zou eerst kaas en kwark maken, maar dat is wat mislukt. Beppe heeft na het overlijden van pake de boerderij weggedaan. Toen heb ik veel geiten verkocht, met een paar lammeren voor fokkerij ging ik verder. Puur als hobby. We hadden trouwens altijd zelf melk van de geit, maakten er ook yoghurt van.”

Geiten zie je veel minder dan vroeger. Tot spijt van de Drogehamster. „Ja, je ziet ze niet veel meer. Ik denk, omdat veel mensen - ook in de fokkerij - ouder worden en daarom stoppen. Er is weinig jonge aanwas die er affiniteit mee heeft, die geiten buiten heeft, met ander vee. En er is steeds meer verstedelijking van platteland. Ik heb zelf best werk gehad om een plekje te vinden. Sommigen ervaren overlast. Een bok stinkt namelijk erg, dat is ook een ding. Maar ik denk vooral dat vergrijzing de oorzaak is.”

Kampioenen

Van de grote landelijke keuring in Zwolle komen diverse kampioenen naar Harkema. Om een paar te noemen: Gerard Koekkoek met zijn Liesjes, G.J. Tempel met zijn Suzen, Bert Schottert met Maaike 23, Engel Kupers met zijn Nubische- en Boer geiten, H. Mulder met Butterfly Corona. Allemaal topfokkers die met hun geiten als 1ste of 2de eindigden op de nationale keuring.

Naast de keuringsring is er een kleine markt waar o.a. de auteur van Geitengein aanwezig hoopt te zijn. Daarnaast is er een hap en een snap verkrijgbaar. Het evenement is van 10.00 tot 14.00 uur aan de Krúswei 8 in Harkema.

Nieuws

menu