Wildcamera’s op industrieterreinen bij Kootstertille en Eastermar; ook gunstig voor natuurbeleving

De zogenoemde valcamera filmt een ree. Foto: Ynnatura

Om meer inzicht te krijgen in de zoogdierfauna op de bedrijventerreinen Westkern bij Kootstertille en Skûlenboarch bij Eastermar, zijn daar in december tien cameravallen geplaatst. De eerste beelden zijn sinds kort op een website te bewonderen. „Dat is ook goed voor de natuurbeleving”, aldus secretaris Theun Wiersma van Ynnatura.
Lees meer over
De Feanster
Achtkarspelen
Drachtster Courant

Per drie maanden worden de tien camera’s gecontroleerd en de resultaten verwerkt. Ze worden onder andere ingevoerd in de Nationale Databank Flora en Fauna. Op de website van de stichting Ynnatura is een compilatie van december tot en met maart geplaatst.

Voor verbetering van de biodiversiteit voert de stichting Ynnatura (bedrijven voor de Friese natuur) het unieke project ‘Samen investeren in biodiversiteit’ uit op de industrieterreinen Westkern bij Kootstertille en Skûlenboarch bij Eastermar.

Negen bedrijven (Stertil, Asfalt Productie Kootstertille, Oosterhof Holman, Van Assen Recycling, Nederlandse Gasunie, Vermilion Energy, Combex Bouwlogistiek, VBI Consolis, Brouwer & Brouwer) werken binnen dit project volgens een speciaal voor hun ontwikkelde schets aan het biodiverser maken van het eigen bedrijfsterrein. Voor de gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel geldt datzelfde voor openbare ruimtes op genoemde industrieterreinen.

Ree en haas

Theun Wiersma merkt op dat er eigenlijk geen bijzonderheden zijn waargenomen. „Nou ja, een ree en een haas. We hebben nu ook beelden van vroeg in de avond. Bijzondere dieren vind je hier niet op. Maar goed, een ree zie je overdag niet. We hebben gehoord dat er soms ook steenmarters zijn. Industrieterreinen liggen vaak aan dorpsrand. Vraag is, kan de natuur die overbrugging maken? De natuur trekt ‘s avonds toch in het gebied.”

„Het is nu de bedoeling om te kijken of de camera-opstelling anders moet. Soms staat er niets op. Het ging bovendien om de wintermaanden, hopelijk hebben we in juni meer beeldmateriaal. Maar dat je niet veel ziet, betekent ook dat je aan de slag moet. Bij een volgende serie hoop je dat er vermeerdering heeft plaatsgevonden. Het is ook de bedoeling om mensen te enthousiasmeren om met de natuur bezig te zijn. Bedrijven mogen de beelden gebruiken, via de werknemers kom je dan ook bij de mensen thuis. Een soort olievlek-werking. En je kunt over een jaar het verschil zien”, aldus de secretaris.

De resultaten worden door een medewerker van ecologisch bureau Faunax verwerkt. De compilatie van de beelden van de eerste maanden is te zien via www.ynnatura.nl/nieuws

Nieuws

menu