Diamanten huwelijk begon voor Gurbe en Dirkje in Surhuisterveen bij de vakbond

Burgemeester Brouwer feliciteert het diamanten paar. Foto: Fokke Ophuis

Het is woensdag 3 augustus op de kop af 60 jaar geleden dat Gurbe van der Heide (9-12-1941) uit Grootegast en Dirkje IJtsma (5-10-1943) uit Surhuisterveen in het huwelijksbootje stapten. Burgemeester Oebele Brouwer kwam het echtpaar feliciteren.
Lees meer over
De Feanster

Gurbe en Dirkje leerden elkaar kennen tijdens een feest van de vakbond in De Lantearne te Surhuisterveen. Er was al snel een klik. Na een periode van verkering, trouwden ze in 1962 en vervolgens ging het echtpaar in Marum wonen. Niet lang daarna verhuisden ze naar Drachtstercompagnie, waar ze een lange periode gewoond hebben. Sinds één jaar woont het echtpaar in een appartement aan de Zonneweide te Surhuisterveen.

Beddenfabriek

Van der Heide kan terugzien op een gevarieerde loopbaan. Zo heeft hij als boerenarbeider gewerkt, was hij melkrijder en werkte hij als pottenbakker in Tolbert. Maar de meeste jaren was hij werkzaam bij beddenfabrikant Avek in Surhuisterveen, liefst 33 jaar. Mevrouw Van der Heide werkte voor haar trouwen in een winkel en daarna werd zij - naar het gebruik van die tijd - huisvrouw en zorgde voor de kinderen. Daarnaast stond ze bekend als een bedreven naaister en herstelde ze kleding.

Van der Heide bezoekt zeven dagen per week zijn zus. Dit ritje naar Opende maakt hij op zijn elektrische fiets waarmee hij zo nu en dan ook samen met zijn wederhelft door de omgeving toert. Het paar kreeg drie kinderen, twee dochters en één zoon. Later volgden negen kleinkinderen en vijf achterkleinkinderen. De huwelijksmijlpaal werd gevierd met een etentje samen met de kinderen.

Nieuws

menu