Hoe brengt reclame achterop een vrachtwagen de familie Nielen uit Buitenpost op zendingspad in Ierland?

Bart en Regina Nielen met hun vijf kiinderen Fotografie Martje

Ze hebben huisje, boompje en beestje, maar Bart (39) en Regina (35) Nielen uit Buitenpost wilden meer doen met Gods opdracht om het evangelie te verkondigen. Ze hopen in september met hun vijf kinderen naar Ierland te vertrekken om daar zendingswerk te gaan doen voor Operatie Mobilisatie.
Lees meer over
De Feanster

Het begon allemaal met reclame achterop een vrachtwagen van zendingsorganisatie Operatie Mobilisatie (OM) waarop Regina de tekst zag staan: ‘Ga heen en maak alle volken tot mijn discipelen’. ,,Toen werd het eerste zaadje geplant om zendingswerk te gaan doen”, vertelt ze. ,,We wilden helpen om mensen met het evangelie bekend te maken.”

De eerste gesprekken om op het schip de Logos Hope van OM – dat zendingswerk doet met boten, maar ook via vaste projecten over de hele wereld - mee te varen liepen op niets uit. ,,De zendingsboot leek ons niet geschikt voor ons gezin met toen nog drie jonge kinderen en we hebben de zendingsplannen eerst geparkeerd. Maar de ‘heilige onrust’, zoals wij het noemen, bleef wel.”

Wens

Door verschillende gebeurtenissen kwam het gezin toch weer op het zendingspad van OM terecht, waarbij thuisonderwijs, YouTube filmpjes en bidden een grote rol spelen. Met de start van de coronacrisis kwam een langgekoesterde wens van Regina uit om haar kinderen thuis te gaan onderwijzen. ,,Door het thuisonderwijs komt er meer eenheid en rust in het gezin. Je kunt ze leren wat focus en concentratie is, maar ook wat hun gaven en talenten zijn. Maar op een gegeven moment moesten ze weer terug naar school. In Nederland wordt thuisonderwijs niet gestimuleerd en gingen we om ons heen kijken waar dat wel kan”.

Tijdens een vakantie bespreken Bart en Regina hun visie op de komende vijf jaar. Thuisonderwijs speelt daarbij een belangrijke rol en ze komen al snel uit op Ierland, waar deze manier van leren wettelijk is geregeld. ,,Niet alleen zijn er meer mogelijkheden om de kinderen thuis te onderwijzen, maar in Ierland zijn de huizen ook veel goedkoper. Je kunt wonen zonder een dikke hypotheek en alles wat rustiger aan doen. Je zit hier toch in een soort ratrace. Bovendien wilde ik graag met mijn handen werken in plaats van op het kantoor en zo gingen we zoeken in de omgeving van Roscommon”, legt Bart uit.

Tot op dat moment was er nog geen zicht op zendingswerk, totdat ze op YouTube een filmpje zagen van een Ierse pastoor, die mensen opriep om ‘te komen werken in Gods wijngaard’, aldus het Buitenposter echtpaar. Online zien ze vervolgens ook dat het hoofdkantoor van Operatie Mobilisatie (OM) in Roscommon zit. ,,En toen vielen alle stukjes in elkaar. Ze vroegen een onderhoudsmedewerker op Lacken House, waar jaarlijks 250 zendelingen worden getraind door OM, en zo kan ik mijn handen gebruiken om te bouwen aan Gods koninkrijk. Ierland is grotendeels katholiek, maar nog maar weinig mensen hebben een levende relatie met Jezus”, vertelt Bart over de zendingsplannen van het gezin en de omstandigheden in Ierland. ,,We kunnen meewerken aan de zendingsactiviteiten op Lacken House. Zo hebben ze een Big Red Bus die wordt ingezet voor straatevangelisatie op markten en festivals. We hopen als gezin met deze bus mee te gaan en muziek te maken We maken graag muziek en kunnen zo ons steentje bijdragen met z’n allen.”

Acties

Ondertussen is het gezin Nielen druk bezig om giften te verzamelen, waarbij ze ondersteund worden door de christengemeente in Buitenpost. ,,Het is geweldig. We hebben een thuisfrontteam van zes mensen die ons helpen, maar we ontvangen steun vanuit de hele gemeente en het dorp. Zo hebben we afgelopen zaterdag een soort braderie georganiseerd, waar voor jong en oud wat viel te beleven. We hebben op die dag ook een dienstenveiling gehouden. Mensen konden diensten inkopen, zoals tuinonderhoud, workshops, installatietechniek, cabrio- en brommertochten en ga zo maar door, die beschikbaar zijn gesteld door mensen die ons willen steunen. We leven als zendelingen van giften. We gaan voor twee jaar weg en voor die 24 maanden zijn we giften aan het werven. We hopen deze week 90 % van de nodige giften binnen te hebben voor vertrek in september, maar mocht dat niet het geval zijn dan gaan we in februari 2023. We staan daar heel ontspannen in. We gaan op Zijn moment. We sturen nieuwsbrieven om alle mensen die ons steunen en interesse hebben op de hoogte te houden van de voorbereidingen wat we beleven in Ierland. Roeping en beschikbaarheid hebben ons op het zendingspad gebracht. We zijn daar de handen en voeten van Gods werk.” Meer weten of supporter worden? Ga naar www.operatiemobilisatie.nl/nielen


Nieuws

menu