Dirigent/muziekdocent Bienze IJlstra uit Augustinusga verrast met Piebe Bakker Award

Bienze IJlstra. Foto: De Wâldsang

Bienze IJlstra uit Augustinusga is zondag verrast met de Piebe Bakker Award. Deze landelijke onderscheiding is voor personen die zich op een bijzondere manier hebben ingezet voor het fanfareorkest en/of het opleiden van jeugdige muzikanten.
Lees meer over
De Feanster

De award is daarmee helemaal in de geest van het werk van Piebe Bakker die (onder meer) als dirigent van het Nationaal Jeugd Fanfare Orkest een generatie talentvolle musici muzikaal heeft gevormd en opgeleid. De uitreiking was in Minnertsga door de oud-voorzitter van de Landelijke muziekbond, en oud-voorzitter van de OMF, Durk Dam uit Sneek. Eerder kregen dirigent van het NJFO Danny Oosterman en componist Rob Goorhuis de award. De uitreiking vond plaats tijdens het dubbelconcert van ‘Oranje’ Minnertsga en het Nationaal jeugd Fanfare Orkest met als soliste Femke IJlstra op sopraansax, dochter van Bienze.

IJlstra kreeg zijn eerste muziekonderwijs op streekmuziekschool ‘De Wâldsang’ in Buitenpost, die hij altijd trouw bleef. Hij studeerde euphonium en directie HAFA aan de Muziek Pedagogische Academie te Leeuwarden en begon al op jonge leeftijd met dirigeren. Hij is daarnaast steeds een toegewijde en succesvolle leraar geweest.

Tomeloze energie

De Stynsgeaer werd de drijvende kracht achter de unieke muziekschool ‘De Wâldsang’ en inspireerde daar veel collega’s door zijn grote inzet en tomeloze energie. Hij was onder meer dirigent van befaamde orkesten als ‘Joost Wiersma’ uit Eestrum, brassband De Bazuin Oenkerk, Wilhelmina Leens en Oranje Minnertsga en behaalde daar veel successen. Zo werd hij drie jaren achtereen Nederlands kampioen met De Wâldsang uit Buitenpost en sleepte hij menige eerste prijs met onderscheiding in de wacht.

Ook stond de muziekliefhebber in hart en nieren voor veel orkesten uit lagere divisies. Om van onderaf een nieuw gezelschap op te bouwen om daarmee het onmogelijke te bereiken. Het geheim - zo kreeg IJlstra te horen - is zijn vermogen muzikanten te motiveren en beter te maken. Als idealist, een man die zijn talent altijd in dienst heeft gesteld van anderen. En met compositie-opdrachten aan verschillende componisten leverde hij ook een waardevol aandeel aan de uitbreiding en vernieuwing van het repertoire voor de nationale blaasmuziek.

Nieuws

menu