25 jaar Folkkoar It Wâldfolk in Boelenslaan: op zoek naar stemmen

Voorzitter Henk Bos (links) en secretaris Piet Visser van Folkkoar It Wâldfolk Yke Bremer

Lage, midden- en hoogstemmen: Folkkoar It Wâldfolk in Boelenslaan kan meer leden gebruiken. Het koor bestaat dit jaar 25 jaar en de leden komen uit de wijde omgeving van Drachten tot Kollumerpomp en alles er tussenin, aldus voorzitter Henk Bos en secretaris Piet Visser.
Lees meer over
De Feanster

Het is een algemeen probleem, hebben de bestuursleden van Folkkoar It Wâldfolk in hun omgeving opgemerkt. ,,Na de coronaperikelen zie je dat koren het moeilijker hebben en sommigen zijn zelfs gesneuveld. Gedurende de coronapandemie zijn bij ons koor een aantal leden om verschillende redenen gestopt. Aangezien we 3-stemmig zingen, zijn we naarstig op zoek naar een aantal nieuwe leden, zowel man als vrouw, die het leuk vinden om te zingen. Met name mannen zijn moeilijk te krijgen. Ons repertoire bestaat overwegend uit Engelse, Ierse en Amerikaanse folk, aangevuld met een aantal overgezette nummers in het Fries.”, aldus Bos en Visser.

Shanty

Het koor werd in 1997 opgericht als shantykoor De Wâldsilers. ,,We zijn jaren een shantykoor geweest, maar op den duur werd de behoefte aan variatie en een breder repertoire steeds groter. We zijn nog een tijdje het folk- en shantykoor De Wâldsilers geweest, maar hebben uiteindelijk een aantal jaren geleden de naam Folkkoar It Wâldfolk aangenomen, omdat we helemaal zijn overgestapt op folkmuziek”.

Na de overgang van shanty- naar folkkoor mochten ook vrouwen toe treden tot het muziekgezelschap, dat naast zangers ook verschillende instrumentale begeleiders telt. ,,We hebben begeleiding van onder andere trekzakken, gitaren, fluiten zoals een thin whistle, een mandoline, banjo en volgend jaar komt er ook een bassist bij. De verhouding man-vrouw is nu ongeveer fifty-fifty. De vrouwenstemmen geven een hele andere dimensie aan het koor. Maar we hebben voor de balans wel nieuwe leden nodig. Als je bij wijze van spreken maar twee bassen hebt dan is de stemverhouding zoek.”

Na het zomerreces beginnen op maandagavond weer de wekelijkse repetities in dorpshuis De Smouthe in Boelenslaan. ,,We krijgen in het nieuwe seizoen een nieuwe dirigent. Marian Holtrop gaat Feike van der Zee opvolgen. We zijn heel blij dat we haar mogen verwelkomen als nieuwe dirigent in De Smouthe. Het is elke maandagavond een feestje om samen te zingen.”

Nieuws

menu