Zwembad Buitenpost sluit na 47 jaar de deuren

V.l.n.r. Hieke Nauta, Gea Zijlstra, Sjoukje Froentjes, Baukje Benedictus en Maarten Been voor de 'oude' Kûpe Yke Bremer

Op zaterdag 10 juli gaan de deuren van het ‘oude’ zwembad De Kûpe in Buitenpost definitief dicht en op maandag 12 juli begint sloopbedrijf Jansma en Van Dijk met het afbreken van het gebouw. Het karakteristieke pand staat sinds 1974 aan de Kuipersweg, maar gaat na 47 jaar uit het straatbeeld van Buitenpost verdwijnen. Het nieuwe, imposante zwembad De Kûpe - die de afgelopen maanden is verrezen naast de ‘oude Kûpe’- is bijna klaar en opent eind augustus de deuren.
Lees meer over
Achtkarspelen

Samen hebben ze heel wat voetstappen liggen in zwembad De Kûpe in Buitenpost. Badjuffen Hieke Nauta en Baukje Benedictus lopen er het langst rond. Hieke werkt er vanaf het allereerste begin in 1974 en Baukje geeft al 37 jaar zwemles. Ze hebben vier generaties leren zwemmen, zo vertellen ze. Samen met manager Maarten Been, coördinator Sjoukje Froentjes en Gea Zijlstra, die achter de balie is te vinden, hebben ze meer dan honderd jaar in het ‘oude’ zwembad rondgelopen. Ze vertegenwoordigen slechts een deel van het personeel, zo voegen ze toe.


Gemoedelijk

Het aanwezige zwemteam is blij dat ze de laatste vijf weken nog open kunnen na de corona versoepelingen. “2020 was wel het meest bijzondere jaar in de geschiedenis van het zwembad. We zijn maanden gesloten geweest. In de strenge winter van 1978/1979 zijn we ook een paar weken dicht geweest en soms een dagje met extreem weer, maar nog nooit zo lang als het afgelopen coronajaar. Gelukkig mogen alle zwemmers nu weer komen en kunnen we weer ons werk doen. Met de ‘5 weken finale’ nemen we samen met de zwemgasten afscheid van het oude zwembad. We gaan op 10 juli dicht en gaan dan in augustus twee weken lang het nieuwe zwembad inrichten en ‘uitproberen’. Het zal voor ons ook even wennen zijn. In het oude zwembad kennen we elk hoekje en heerst een gemoedelijke sfeer. We hopen die gemoedelijkheid ook in het nieuwe zwembad terug te krijgen. Alles is daar wel lekker nieuw en gemakkelijk schoon te maken”, aldus het zwemteam. “Maar we werken in het nieuwe zwembad wel verder van elkaar af. Het heeft een hele andere indeling. We hopen daar het gemoedelijke sfeertje ook te krijgen.”


Sloophamer

Ze realiseren het zich nog niet helemaal dat hun oude werkplek binnenkort onder de sloophamer gaat. “We zijn nog niet aan het aftellen, maar daar beginnen we in de laatste week mee. We gaan vervolgens met vakantie en komen daarna wel weer naar ons oude werk, maar wel op een nieuwe plek”, zo verwoordt Sjoukje Froentjes de overgang van het oude naar het nieuwe zwembad.

De verhalen over het schoolzwemmen, het volwassen zwemmen in de jaren zeventig en tachtig voor ouderen die in hun jeugd nooit de kans hadden gehad om een diploma te halen, de sollicitatieprocedure van badjuf Hieke in 1974 met als afsluiting een telegram waarop stond ‘u bent aangenomen’, de zware 2-jarige opleiding tot zwemonderwijzer die nu is gereduceerd tot een week en de jarenlange onzekerheid of De Kûpe zou blijven bestaan passeren de reveu. “Zo lang ik hier werk is er al sprake van dat het bad dicht zou gaan. Gelukkig is dat nooit gebeurd en is met het nieuwe zwembad de toekomst zeker”, aldus badjuf Baukje.


Afscheid

Nadat zaterdag de deuren dicht gaan, houden ze nog een gezamenlijke bbq met het personeel. “We zitten nog met de 1,5 meter regel en houden het dus bescheiden”, aldus manager Maarten Been. “En dan krijgen we op 27 augustus de officiële opening. We weten nog niet wat er wel kan en mag. Het zal dus geen grande opening worden. Op 30 augustus gaat het nieuwe zwembad open voor publiek. We zijn als personeel al ruim een jaar bezig met het nieuwe zwembad en mochten ook meedenken en praten over de inrichting. We zullen wel even moeten wennen, maar dat zal waarschijnlijk heel snel gaan. We moeten zelf de slingers ophangen”, besluit de manager.


Nieuws

menu