Warm onthaald maar uiteindelijk uitgekotst: het verhaal achter de biovergister in Kootstertille die er nooit kwam

Warm onthaald maar uiteindelijk uitgekotst. Dat is het verhaal achter de biovergister in Kootstertille die er nooit kwam. Al in 2010 werd de eerste vergunning verleend en pas deze week is duidelijk dat-ie er nooit gaat komen. Waar ging het mis met de veelbesproken groengasinstallatie in Kootstertille?

Op dit terrein in Kootstertille had de biovergister moeten verrijzen.

Op dit terrein in Kootstertille had de biovergister moeten verrijzen. FOTO LC/ARODI BUITENWERF

Bij de gemeente Achtkarspelen krijgen ze er ook niet helemaal vat op. Onverhoeds zagen ze medio maart hoe de beoogde locatie, Westkern 6, ineens te koop stond op een veilingsite. Nieuwe eigenaar is nu de plaatselijke fabrikant Stertil. De hef- en laadbrugfabrikant aan de overkant wilde de locatie zo graag overnemen dat de deal al was beklonken nog voor de veiling kon plaatsvinden. Daarmee is plots een einde gekomen aan jaren van gesteggel, dat rond 2017 losbarstte toen omwonenden lucht kregen van de zaak. Zij vreesden voor overlast en zelfs ontploffingsgevaar.

Politici die de vergister eerst nog warm hadden onthaald, zetten sindsdien de hakken in het zand, zeker nadat vragen ontstonden over de duurzaamheid. Kwam de mestaanvoer niet van te ver? Aanvankelijk zei de gemeente buitenspel te staan. De vergunning was al verleend, zo luidde de boodschap. Zou ondernemer Piet van der Hoop zich daaraan houden, dan hield niks hem tegen. Toch werd de biovergister in Achtkarspelen hét thema tijdens de verkiezingen van 2018. Eén wethouder keerde zelfs niet meer terug nadat zijn eigen partij hem starheid verweet op dit dossier.

Onverwachte hoek

Roet in het eten kwam voor de vergister uiteindelijk uit onverwachte hoek. Eerst lag de bouw stil door stikstof. Later kwam ook corona om de hoek kijken. Al die tijd gebeurde er niks op Westkern 6. Ondertussen kantelde de houding van de gemeente, niet in de eerste plaats vanwege de duurzaamheid (daarover verschillen nog steeds de meningen), maar vooral vanwege verzet in het dorp.

Bereidwilligheid om mee te werken veranderde in een houding van grenzen stellen. November 2020 werd de deadline. Was de bouw vóór die tijd nog niet in gang gezet, dan volgde een dagvaarding. Pas op maandag 2 november ging de eerste graafmachine aan de slag, maar de paar piketpaaltjes die toen in de grond zijn geslagen, konden de gemeente niet meer overtuigen.

Deze maand zou de rechtszaak eindelijk plaatsvinden. Zo ver is het nooit gekomen. Investeerders hadden zich al teruggetrokken. De hypotheek kon niet meer worden betaald. Omwonenden en gemeente zijn blij en opgelucht. Eerst hoopte Achtkarspelen de grond zélf over te nemen. Dat uitgerekend een Tilster bedrijf dat nu doet, vinden ze alleen maar mooi. ,,Zo’n partij wil je er graag hebben”, zegt ook bestuursambtenaar Joke Camfferman. Het intrekken van de vergistervergunning voor het perceel wordt volgens haar in gang gezet.

‘Gemiste kans voor Friesland’

Ondernemer Piet van der Hoop baalt op zijn beurt dat hem de tijd niet gegund is. Hij spreekt van een frustratie voor hemzelf en een gemiste kans voor Friesland. Dat investeerders zich op het laatst terugtrokken, komt volgens de ondernemer door berichtgeving vanuit de gemeente. Door dreigende procedures wilden zij hun vingers er niet meer aan branden. Wel heeft hij naar eigen zeggen een goede les geleerd. ,,Als je van de gemeente geen medewerking meer krijgt, moet je heel hard wegrennen.”

Op Westkern 6 blijft ondertussen alles hetzelfde. Het is gekocht met het oog op de toekomst, zegt directeur Ulbe Bijlsma van Stertil. ,,Grond van de buurman komt niet vaak te koop. Dan moet je toehappen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Achtkarspelen
Instagram