Vrouw (36) uit gemeente Achtkarspelen die met trekker over landingsbaan Groningen Airport Eelde reed aangehouden

Tractoren voor Groningen Airport Eelde. Jeroen Kelderman

Een 36-jarige vrouw uit de gemeente Achtkarspelen is donderdag aangehouden door de Koninklijke Marechaussee. Ze heeft op 2 juli tijdens een boerenprotest met haar trekker over de start- en landingsbaan van Groningen Airport Eelde gereden.
Lees meer over
Achtkarspelen

Meerdere boeren demonstreerden op die dag rondom het vliegveld. Nadat de demonstratie was afgerond, reden enkele tientallen boeren met hun trekkers de start- en landingsbaan van de luchthaven op.

Om op die baan te komen, werd een hek vernield. „Dit leverde zeer gevaarlijke situaties voor het luchtverkeer op”, zo meldt de Marechaussee. Bovendien zijn er toen vernielingen aangericht aan de baanverlichting. De schade aan de verlichting en het hek had volgens een woordvoerder van het vliegveld in de tonnen kunnen lopen, maar is uiteindelijk redelijk beperkt gebleven.

De vrouw is aangehouden voor het in gevaar brengen van de luchtvaart en vernieling. Ze is wel weer in vrijheid gesteld, maar blijft verdachte in de zaak. Mogelijk volgen er nog meer aanhoudingen in de zaak.

Het vliegveld was op het moment dat de boeren de baan op reden nog open voor medische vluchten, zoals donorvluchten. In de korte periode dat de boeren op de start- en landingsbaan stonden, vonden er geen medische vluchten plaats. Het vliegverkeer is dan ook niet gehinderd door de actie.

Nieuws

menu