Voorwaardelijke boete voor man (52) uit Harkema die 70-jarige buurman bij de keel greep

Rechtbank Leeuwarden. FOTO LC/ARODI BUITENWERF

Ergernissen over geluidsoverlast, verwijten over en weer. Het zal waarschijnlijk nooit weer goed komen tussen de buren uit Harkema die vrijdagochtend bij de politierechter zaten.
Lees meer over
Achtkarspelen

De ene buur, 70 jaar oud, zei dat hij al een paar jaar last heeft van geluidsoverlast van zijn klussende buurman. Via de woningstichting had hij geprobeerd er paal en perk aan te stellen. Het verwijt van de buren was, dat hij nooit iets heeft gezegd over de overlast. „Waarom ben je niet gewoon bij ons gekomen, waren we om de tafel gaan zitten met een bakje koffie”, zei de 49-jarige buurvrouw op de zitting tegen de buurman.

Op 11 mei escaleerde het, toen de 70-jarige het geluid opnam dat uit het hok van de klussende buurman kwam. Dat werd gezien door de buurvrouw. Zij waarschuwde haar 52-jarige man, die vervolgens doldriest over de schutting klom en zijn buurman in diens bijkeuken bij de keel pakte. De oudere man sloeg van zich af, de buurman viel en liep, dat bleek pas na een paar weken, een op twee plaatsen gebroken kaak op.

De 52-jarige werd mishandeling verweten - duwen en bij de keel grijpen - dat werd ook bewezen geacht. De rechter legde een voorwaardelijke boete op van 500 euro en vergoeding van de materiële schade, ruim 50 euro. De buurvrouw had de 70-jarige bedreigd. „Jij gaat dood”, had ze geroepen. Dat wist ze niet meer, maar ook dat achtte de rechter bewezen. De vrouw kreeg daarvoor verder geen straf.

De 70-jarige verdachte werd vrijgesproken. De rechter oordeelde dat hij uit zelfverdediging had gehandeld toen hij door de buurman in zijn bijkeuken werd aangevallen. Het was vooral een hele treurige situatie vond de officier van justitie. „Je zult maar naast elkaar wonen en er niet uit kunnen komen”. Er is mediation geprobeerd, maar daar zou de 70-jarige niks van willen weten.

Nieuws

menu