Verkiezing: beste foto's van WO II in Friesland

Deze Citroën met gastank laat zien hoe Friese automobilisten zich in de oorlog moesten redden zonder benzine. De foto is gemaakt in Harlingen door een onbekende fotograaf.

Deze Citroën met gastank laat zien hoe Friese automobilisten zich in de oorlog moesten redden zonder benzine. De foto is gemaakt in Harlingen door een onbekende fotograaf.

Welke foto’s tonen het beste hoe het leven in Friesland eruit zag in de periode 1940-1945? Vanaf deze week kunt u stemmen via een online-verkiezing, met iedere week een nieuwe categorie.
Lees meer over
Achtkarspelen
Ameland
Dantumadiel
De Fryske Marren
Harlingen
Heerenveen
Noardeast-Fryslân
Ooststellingwerf
Opsterland
Schiermonnikoog
Smallingerland
Súdwest-Fryslân
Terschelling
Tytsjerksteradiel
Vlieland
Waadhoeke
Weststellingwerf

Kijk hiervoor op www.lc.nl/oorlogsfoto .

Het initiatief maakt deel uit van het landelijke fotoproject WOII in 100 foto’s . Het idee hiervoor kwam van het Herinneringsplatform WOII en het NIOD. Uiteindelijk komt er een landelijke selectie van de beste foto’s.

Tresoar, het Historisch Centrum Leeuwarden en het Fries Verzetsmuseum werkten mee aan de Friese verkiezing. Hierbij zijn ongeveer 140 foto’s uitgezocht, verdeeld over vijf categorieën. Het gaat hierbij om militaire strijd en bevrijding, Duitse aanwezigheid, collaboratie en aanpassing, verzet en repressie (Duitse terreur), alledaags leven, en vervolging en uitsluiting van Joden, Roma en Sinti en andersdenkenden.

Iedere maandag kan er gestemd worden op een nieuwe categorie. Op vijftien januari wordt bekendgemaakt welke Friese foto’s de meeste stemmen opleverden. De top 25 wordt opgestuurd naar een landelijk burgerforum. Dit selecteert uit de provinciale inzendingen honderd foto’s. Het project mondt uit in een expositie, die op 31 maart wordt geopend in de Tweede Kamer.

In Friesland zijn veel oorlogsfoto’s bekend bij de historische instellingen, maar slechts weinig hiervan herinneren aan de vervolging van Joden, Roma, Sinti en andersdenkenden. Wie uit deze categorie nog onbekende foto’s bezit, kan ze aanmelden. Kijk hiervoor op de website van Tresoar .