Vakbonden sluiten 'vertrouwenspact' met Biddle: komend jaar geen gedwongen ontslagen

Bij Biddle in Kootstertille produceren ze klimaatbeheersingsapparatuur. Foto: Jilmer Postma

Vakbonden FNV en CNV hebben een zogeheten vertrouwenspact gesloten met ventilatiesysteembouwer Biddle uit Kootstertille. De werknemers van het bedrijf hebben hiermee de garantie dat het komende jaar niemand zijn baan kwijtraakt.
Lees meer over
Achtkarspelen

In de afspraken die tussen FNV, CNV en Biddle zijn gemaakt staat dat de komende twaalf maanden geen enkel gedwongen ontslag mag vallen en dat als het bedrijf zich hier niet aan houdt er een fatsoenlijk sociaal plan in werking wordt gesteld. Bovendien moet Biddle de vakbonden eerder over ingrijpende veranderingen in het bedrijf informeren.

Het Britse moederbedrijf Carver Group wilde bij Biddle zeventien mensen ontslaan om, naar eigen zeggen, de coronacrisis te overleven. Op aandringen van de vakbonden zag het bedrijf hier eerst vanaf, maar toen werknemers vervolgens nog steeds geen harde garanties op baanbehoud kregen en het FNV dreigde met stakingen, ging het bedrijf toch overstag.

Volgens Wilma Nieveen, bestuurder van FNV Metaal, zet Biddle hiermee een mooie eerste stap richting zijn mensen. „Maar het vertrouwen in hun werkgever is wel beschadigd. Die zal dit jaar alle zeilen moeten bijzetten om dat weer te herstellen.”

Nieuws

menu