Uitbraak van coronavirus in 't Suyderhuys verandert gedrag op straat: 'Zij durft de deur niet meer uit'

De uitbraak van de Britse variant van het coronavirus in zorgcentrum ‘t Suyderhuys houdt de mensen in Surhuisterveen bezig. ,,Ik paste al goed op, maar ben nu nog voorzichtiger.”

Winkelstraat De Kolk in Surhuisterveen is opgebroken vanwege een opknapbeurt, maar los daarvan is het rustig in het dorp dat in de ban is van de Britse variant van het coronavirus.

Winkelstraat De Kolk in Surhuisterveen is opgebroken vanwege een opknapbeurt, maar los daarvan is het rustig in het dorp dat in de ban is van de Britse variant van het coronavirus. FOTO MARCEL VAN KAMMEN

Het is stil in Surhuisterveen op maandagmiddag. Alleen bij de supermarkten is er wat beweging. Volgens Wiert Hoogsteen uit Harkema is het zelfs iets rustiger dan anders. „Normaal gesproken is het hier bij de Albert Heijn drukker. En bij de Lidl zag ik net maar een paar auto’s staan.” Hoogsteen heeft net boodschappen gedaan en kijkt tijdens het winkelen goed uit. „Mijn vrouw en ik hebben allebei kanker gehad en zijn erg voorzichtig. Vooral mijn vrouw. Zij durft de deur niet meer uit.” Hoogsteen zegt zich altijd aan de maatregelen te houden. „Ik vind dat er juist meer gehandhaafd moet worden.”

De teamleider van de Albert Heijn aan De Kolk merkte maandag dat er minder mensen in de winkel zijn. „Je ziet dat het iets rustiger is en dat klanten voorzichtiger zijn. Ze houden meer afstand, bijvoorbeeld. Het lijkt erop dat ze zich bewuster zijn van corona en weten dat ze de regels in acht moeten nemen. Het komt nu dichterbij.”

‘Waar moet ik heen?’

Hoe dichtbij blijkt wel uit het verhaal van een van de klanten van de supermarkt. Zij wil niet met haar naam in de krant, omdat ze eigenlijk niet naar buiten mag. Ze woont in een zelfstandig deel van ’t Suyderhuys. „Ze schrijven in een brief: thuisblijven. Ik denk dan: daar is niet goed over nagedacht, want ik heb geen familie in de buurt. Dus ja, waar moet ik heen? Dit is vandaag of morgen niet opgelost. Maar ik ga niet elke dag naar de winkel en probeer nu voor een paar dagen boodschappen te doen.”

Alie van der Velde uit Surhuisterveen is flink geschrokken van het nieuws uit ’t Suyderhuys. „Je bent nu nóg voorzichter dan anders, het is angstig. Angstig omdat je het zelf kan krijgen. Dus boodschappen doe ik zoveel mogelijk in een keer en op tijden dat het rustig is. Daarnaast ga ik nog minder op bezoek en krijg ik ook minder bezoek thuis. Dat deed ik allemaal al, maar nu extra.”

‘De uitbraak met de Britse variant houdt me bezig’

De uitbraak in ’t Suyderhuys was voor Aafke Stienstra uit Harkema reden om afgelopen weekend de boodschappen even over te slaan. „Ik werk bij een woonzorgcentrum in de buurt en ik moet er niet aan denken dat ik het virus meeneem naar mijn werk. Dat is mijn grootste angst. Dus ik dacht: ik red me qua boodschappen nog wel even het weekend door. De uitbraak met de Britse variant houdt me veel bezig. Ook door de verhalen van collega’s hier. Ik ben erg voorzichtig, nog voorzichtiger dan ik al was. Zowel in het woonzorgcentrum als privé. Je merkt ook dat deze situatie heel veel doet met bewoners. Hun leven wordt door de maatregelen een beetje stopgezet. Daardoor worden ze angstiger en somberder. Je voelt heel duidelijk: och, als het hier maar niet komt.”

Burgemeester Oebele Brouwer van Achtkarspelen roept iedereen op saamhorig te zijn en de schouders er samen onder te zetten. „Ik begryp dat de ûnwissichheid yn dizze tiid fragen en soms ek eangst opropt, mar litte wy elkoar no foaral helpe. Dit is it momint om de meiwurkers en harren neisten te stypjen en mei waarmte temjitte te kommen yn ús mienskip.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Achtkarspelen
Coronavirus