Spullen zwembad De Kûpe Buitenpost krijgen tweede leven

V.l.n.r. Rudy Jansma, Bonne Helfrich, Gerard Jansma en wethouder Jouke Spoelstra bij de invalidelift Yke Bremer

De gehandicaptenlift, de glijbaan en een speciale trap: het is een greep uit de onderdelen van het ‘oude’ zwembad De Kûpe in Buitenpost – die vanaf 12 juli wordt gesloopt - die worden overgenomen door het openluchtzwembad Wettervlecke in Surhuisterveen en zwembad It Paradyske in Kollum. Wethouder Jouke Spoelstra van de gemeente Achtkarspelen is blij met het circulaire initiatief. “De zwembaden helpen elkaar zo. Delen van de oude Kûpe kunnen zo weer opnieuw worden gebruikt”.

Het hergebruik wordt mogelijk gemaakt door sloper Jansma en Van Dijk uit Buitenpost. “De zwembaden werken met veel vrijwilligers en wij willen alle bruikbare delen graag schenken. We zijn blij dat de spullen weer een mooi plekje krijgen”, aldus directeuren Rudy en Gerard Jansma van het sloopbedrijf. “De sloper geeft de onderdelen weg en we willen onze waardering daar voor uitspreken. Het is voor de andere zwembaden net een snoepwinkel. Ze kunnen hier uitzoeken wat ze nog kunnen gebruiken”, aldus wethouder Spoelstra.

Buitenkans

Chef badmeester Bonne Helfrich van het Feanster zwembad Wettervlecke mocht als eerste een ronde door het Buitenposter zwembad maken om te kijken welke spullen nog voor ‘zijn’ openluchtzwembad bruikbaar zouden kunnen zijn. “Dit was een leuk buitenkansje. We gaan de invalidelift overnemen. We moeten de lift wel ombouwen voor een openluchtbad, maar we zijn blij dat we nu ook deze service aan kunnen bieden aan onze badgasten. Verder nemen we een elektronische chloor- en zwavelmeter over. Het meetinstrument is nog maar een paar jaar oud en dat komt dus heel goed uit. Ook kunnen we een speciale wasbak om snel het gezicht en de ogen mee te wassen bij chloorproblemen goed gebruiken. “

De grote glijbaan van De Kûpe gaat over de gemeentegrenzen naar openluchtzwembad It Paradyske in Kollum. Ook nemen ze een speciale trap over die minder valide mensen kunnen gebruiken om het zwemwater in te komen.

Sloop

Op maandag 12 juli begint sloopbedrijf Jansma en Van Dijk met het geleidelijk afbreken van het ‘oude’ zwembad. “Eerst moet er van alles afgesloten worden aan de binnenkant zoals het stroom, water en dergelijke. Maandagavond mag de brandweer nog oefeningen doen in het zwembad en kunnen ze het water er uit pompen. In de loop van de week gaan de bomen rondom het zwembad eraf en zullen we met twee kranen beginnen met het afbreken. We hopen in de eerste week van de bouwvak al heel ver te zijn met de sloop”, aldus Rudy Jansma.

Afscheid

Op het moment vindt het afscheid van de oude Kûpe door middel van de ‘5-weekse Finale’. Na alle coronabeperkingen gingen op 7 juni de deuren van het zwembad uit 1974 weer open. Iedereen kan zwemmend afscheid nemen van het gebouw tot en met 10 juli, waarna op 12 juli zal worden begonnen met de sloop. Het nieuwe zwembad staat naast het ‘oude’ zwembad en wordt naar verwachting na de zomervakantie in augustus of september geopend.


Je kunt deze onderwerpen volgen
Achtkarspelen