Sloop zwembad ‘De Kûpe’ in Buitenpost begonnen

De sloop van zwembad De Kûpe is rond de bouwvak klaar Yke Bremer

Vorige week maandag is sloopbedrijf Jansma en Van Dijk begonnen met het afbreken van zwembad ‘De Kûpe’ in Buitenpost. Het karakteristieke pand staat sinds 1974 aan de Kuipersweg, maar gaat na 47 jaar uit het straatbeeld van Buitenpost verdwijnen. De sloop van het gebouw wordt in de bouwvak afgerond.
Lees meer over
Achtkarspelen

Het nieuwe, imposante zwembad De Kûpe - die de afgelopen maanden is verrezen naast de ‘oude Kûpe’- is bijna klaar en opent eind augustus de deuren. Op de plek van het oude zwembad komen rond de tachtig nieuwe parkeerplekken. Ook de Vaart, de weg achter het nieuwe zwembad, wordt in de plannen meegenomen en krijgt nieuwe riolering.

De omgeving rondom het nieuwe zwembad wordt helemaal opnieuw ingericht. De kruising Kuipersweg-Hoefslag-Bernardlaan wordt veiliger gemaakt voor de vele schoolkinderen die lopend of fietsend de Kuipersweg moeten oversteken. De kleur van het wegdek – rode klinkers – geeft aan dat de weggebruiker de sporthoek van Buitenpost binnenkomen. Het kleuraccent geeft aan dat mensen een apart gebied binnenrijden en moeten opletten. Door de afbraak van het oude zwembad komt de sporthal ‘De Houtmoune’ weer in het zicht.

Afbreken

“Eerst moest er van alles afgesloten worden aan de binnenkant zoals het stroom, water en dergelijke. Maandagavond mocht de brandweer nog oefeningen doen in het zwembad. De bomen rondom het zwembad gaan er af en dan kunnen we met twee kranen bezig met het afbreken van het zwembad. We hopen in de eerste week van de bouwvak al heel ver te zijn met de sloop”, aldus directeur Rudy Jansma van het sloopbedrijf.

Een deel van de spullen van het ‘oude’ zwembad worden hergebruikt in andere zwembaden. De gehandicaptenlift, de elektronische chloor- en zwavelmeter, de glijbaan en een speciale trap krijgen een nieuwe plek in het openluchtzwembad Wettervlecke in Surhuisterveen en zwembad It Paradyske in Kollum.


Je kunt deze onderwerpen volgen
Achtkarspelen