Friezen aan het woord over wat er op de politieke agenda moet: 'Ik zie mezelf als kritische denker'

Schoenmaker Anne Bauke Terpstra. FOTO NIELS WESTRA

In aanloop naar het lijsttrekkersdebat op 8 februari vertellen vijf Friezen over hun verwachtingen van de politiek. Welke problemen moeten worden opgelost? Welke vragen leven er? Vandaag Anne Bauke Terpstra (40) uit Buitenpost.
Lees meer over
Achtkarspelen

De coronacrisis lijkt helemaal niet zo’n vat te hebben op Terpstra’s Schoenmakerij op den Kelder aan het Zuidvliet in Leeuwarden. De ene na de andere klant komt binnen. Maar schijn bedriegt, zegt Terpstra, want soms komt er drie uur lang helemaal niemand. Vergeleken met een jaar eerder is de omzet gehalveerd, zegt hij. Omdat vanwege corona veel winkels dicht zijn, denken mensen dat ook zijn bedrijf de deuren gesloten houdt.

De vele lege uurtjes het afgelopen jaar trokken Terpstra naar zijn computer. ,,Ik heb me enorm verdiept in de structuur van de politiek.’’ Het hele internet struinde Terpstra de afgelopen maanden af ,,om een zo compleet en goed mogelijk plaatje te krijgen’’.

‘Politiek is corrupt’

Zijn conclusie: de politiek is corrupt. Een complotdenker zou hij zichzelf niet willen noemen. ,,Dat heeft een negatieve lading. Ik zie mezelf meer als kritische denker.’’ Maar volgens Terpstra werken overheden en bedrijven wereldwijd samen aan ,,een samenleving waarbij totalitaire controle wordt gecreëerd, waardoor wij straks niks meer te zeggen hebben’’.

Ook de toeslagenaffaire wekte grote ergernis op. ,,Wij krijgen extreme geldboetes, je wordt berecht en zij leggen een eigen straf op’’, doelt hij op het opstappen van het kabinet, dat zich in de toeslagenaffaire ,,crimineel’’ gedroeg. ,,Het zou goed wezen om een nationale enquête te houden: wat vinden wij een passende consequentie?’’ Volgens de schoenmaker stelt de regering zich dictatoriaal op ten opzichte van de burger. Onder meer door met de noodverordeningen de Grondwet te schenden, vindt hij. Van de lijstrekkers wil hij weten waarom de regering die ,,dictatoriale inslag’’ heeft.

Stemmen onder sociale druk

Stemmen gaat Terpstra niet. Vroeger vinkte hij ,,als ik het me goed herinner’’ een vakje van SP en Partij voor de Dieren aan. Maar het stemmen gebeurde onder sociale druk. ,,Eigenlijk een beetje als schaap in de massa.’’ Áls hij zou moeten stemmen, zou hij nu waarschijnlijk kiezen voor Wybren van Haga van Forum voor Democratie. ,,Om hoe kritisch hij is.’’

Maar het vertrouwen in de politiek is zo ver weg dat ook Van Haga niet kan rekenen op Terpstra’s stem. Dat hij door niet te stemmen niets mag zeggen over de politiek, vindt hij onzin. ,,Als je stemt heb je ook de verantwoordelijkheid voor de standpunten en actie van de partij. Maar ik ben niet akkoord met welke partij dan ook.’’

Nieuws

Meest gelezen