Sanering nodig voor bodem rond kunstgrasvelden Surhuisterveen en Buitenpost

Foto ANP

De bodem rond drie kunstgrasvelden in Surhuisterveen en Buitenpost is door rubbergranulaat verontreinigd geraakt en moet worden gesaneerd.
Lees meer over
Achtkarspelen

Dit blijkt uit onderzoek dat Achtkarspelen heeft laten uitvoeren bij vijf kunstgrasvelden.

De situatie rond het voetbalveld aan de De Ketting in Surhuisterveen geldt als het ‘meest ernstig’, omdat daar te veel zink in de bodem is gevonden. De zogeheten ‘interventiewaarde’ is overschreden. Dit betekent dat sanering vereist is.

Opstaande randen en veegmatten

Op stel en sprong hoeft dit echter niet, omdat de verontreiniging geen onaanvaardbare risico’s met zich meebrengt, zo staat in het rapport. De sanering vindt waarschijnlijk tussen 2028 en 2030 plaats, zo is te lezen in een memo aan de gemeenteraad. De kosten hiervoor in het geval van Surhuisterveen bedragen 127.000 euro.

Rond de velden voor voetbal en korfbal aan de Jeltingalaan in Buitenpost is ‘minimale’ verontreiniging aangetroffen in de vorm van minerale olie, maar ook die moet op termijn worden verwijderd.

Volgend jaar komen er veegmatten bij de toegang en opstaande randen rond de velden om te voorkomen dat de korrels zich verspreiden. Bladblazers mogen niet langer naar de buitenkant gericht worden.

Nieuws

menu