Ondernemersvereniging uit Surhuisterveen doet oproep: kom met een snelbus tussen Kollum en Drachten

De Uterwei bij Blauforlaet.

De Uterwei bij Blauforlaet. Beeld: Google

Kom met een snelbus tussen Kollum en Drachten. Die oproep doet ondernemersvereniging H&I uit Surhuisterveen.
Lees meer over
Achtkarspelen

Het pleidooi krijgt steun uit zeven dorpen, waaronder van Plaatselijk Belang Opende in de Groningse gemeente Westerkwartier.

Het CDA in Achtkarspelen hoopt zelfs op een extra raadsvergadering in januari. Die moet garanderen dat de gemeente op tijd een breed gedragen zienswijze indient bij de provincie Fryslân.

Reden voor die haast is de busconcessie voor de periode 2024-2034. Die ligt nog maar ter inzage tot en met 20 januari.

Snelle buslijn

Het voorstel van H&I beslaat een buslijn over grote wegen zoals de Skieding (N358) en de A7. Stopplaatsen zijn onder meer treinstation Buitenpost en het bedrijventerrein van Surhuisterveen.

Ook voorziet het plan in een halte bij buurtschap Blauforlaet. Die bedient onder meer (elektrische) fietsers uit Augustinusga en Gerkesklooster, beiden nog geen drie kilometer verderop.

Verschraling

De oproep van de ondernemersvereniging is een reactie op de recente verschraling van het busvervoer. Die raakt onder meer buslijn 13 van Surhuisterveen naar Leeuwarden. Die rijdt straks niet verder dan treinstation Feanwâlden.

Een inspiratie is de snelle buslijnen van Qbuzz in de buurprovincie. Zo duurt de reis tussen Leek en Groningen (bijna 20 kilometer) van halte naar halte maar 27 minuten.

Dat is maar 3 minuten trager dan de niet al te frequent rijdende buslijn 12 erover doet tussen Surhuisterveen (Nije Jirden) en Buitenpost (Station). Dat terwijl die afstand iets meer dan 10 kilometer bedraagt.