Piet Bakker tekent verjaardagskalender voor De Spitkeet in Harkema

Piet Bakker overhandigt de verjaardagskalender aan beheerster Renneke Wiersma. Foto: Anneke van der Veer

Piet Bakker uit Twijzelerheide tekende letterlijk voor een verjaardagskalender van themapark De Spitkeet in Harkema. Met liefde, want in deze omgeving liggen zijn roots...

Bakker (84) tekende van jongsaf al graag. „Vroeger op school was er tekenles op vrijdag en daar keek ik altijd naar uit. De rest van school zei me niet zoveel.” De liefde voor tekenen bleef, z’n hele leven lang maakt hij al tekeningen van allerhande objecten. Op een gegeven moment kwam hij op het idee om een huisje op het museumpark van De Spitkeet te tekenen. Van het een kwam het ander en hij tekende nog meer huisjes.

Te koop

De liefde voor het tekenen en zijn geboortegrond brachten hem op het idee om hier een verjaardagskalender van te maken. Uiteraard vond het bestuur van De Spitkeet dit een prima planen zo werden twaalf tekeningen uitgezocht, voor elke maand eentje. De speciale verjaardagskalender is tijdens openingstijden te koop bij De Spitkeet.

„Ik woon 23 jaar in Twijzelerheide, voordien in Surhuisterveen, maar ik ben geboren in Harkema. Mijn roots liggen bij De Spitkeet, bij de Harkemase brug. Als kind ging ik daar naar school. Ik kom elk jaar in De Spitkeet, daar staat ook mijn houtsnede-werk. Houtsnijden doe ik niet meer, dat werd me te druk. In de winter heb ik veel foto’s gemaakt, om gebouwen te tekenen. Daar ben ik veel mee bezig geweest.”

Verval

„Ik ben later in de bouw terecht gekomen, daar gaat het ook allemaal om tekeningen. Iemand die bouwkundig tekent, kan ook gewoon tekenen. Ik deed het vooral vanwege Corona, heb misschien wel 50 tekeningen gemaakt. Meestal oude dingen, die in verval geraakt zijn. Dat leeft. Een klein hokje bijvoorbeeld”, aldus de Fries.

Het is niet de eerste bijzondere uitgave voor Bakker. „In Twijzelerheide heb ik al eens voor renovatie van de gereformeerde kerk tekeningen gemaakt. Daar zijn later honderden van verkocht. Ook heb ik algemene tekeningen gemaakt, van meerdere dorpen. Met bijvoorbeeld de molen van Surhuizum en kerken.”

„De tekeningen stel ik beschikbaar, wil er niets voor hebben. Dat is voor De Spitkeet. Ik heb er plezier in, ben er de hele winter mee bezig geweest. En het is mooi omdat mijn roots daar liggen. En ook dat het een verjaardagskalender is, dat blijft...”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Achtkarspelen