Oud-burgemeester Sjon Stellinga vertrekt uit de politiek (én uit Friesland)

Sjon Stellinga: ,,Ik dacht: shit, nou krijgen ze nog gelijk ook.’’ FOTO JILMER POSTMA

Oud-burgemeester van Schiermonnikoog Sjon Stellinga (62) verlaat na de raadsverkiezingen van maart 2022 niet alleen de politiek, maar ook de provincie Friesland.
Lees meer over
Achtkarspelen
Schiermonnikoog

Daarmee komt een einde aan zijn politieke loopbaan. Die begon in 2006 toen hij wethouder werd in de gemeente Achtkarspelen en bereikte een hoogtepunt in 2012 toen hij burgemeester werd op Schiermonnikoog.

Volgend jaar verhuist Stellinga naar de provincie Groningen. Tot die tijd blijft hij in Augustinusga, waar hij is gaan wonen om raadslid te kunnen zijn voor de PvdA in de gemeente Achtkarspelen.

Na zijn pensioen wil de geboren Assenaar zich toeleggen op het schrijven. ,,Daar heb ik dan alle tijd voor.” Of het deze keer een roman wordt? ,,Dat zeg ik niet, want dan zit ik eraan vast.”

Schiermonnikoog

In 2019 bracht hij Verdwaald op Schiermonnikoog uit. Daarin deed hij een boekje open over zijn huidige relatie, die in 2015 aanleiding vormde om op te stappen als burgemeester.

In 2016 maakte hij zijn rentree als wethouder in de gemeente Achtkarspelen. Het liefst was hij aangebleven, maar na de verkiezingen van 2018 raakte de PvdA 1 van de 3 zetels kwijt en belandde hij in de oppositie.

Helemaal uitsluiten doet Stellinga een terugkeer in de politiek overigens niet. ,,Het is fantastisch werk. Maar áls ze me ergens vragen om wethouder te worden, dan zeg ik de eerste paar keer nee.”

Nieuws

Meest gelezen