Oldtimer-liefhebber Roel Nicolai uit Drogeham: ‘Auto’s en techniek hebben me altijd geboeid’

Roel Nicolai bij zijn drie Amerikaanse oldtimers Yke Bremer

Dertig jaar geleden raakte Roel Nicolai uit Drogeham per toeval geïnteresseerd in Amerikaanse oldtimers. Tijdens een vakantie in Canada reden hij en zijn vrouw Durkje rond in een Chrysler. “We hebben wel 4000 kilometer door Ontario gereden. Ik vond het een geweldige huurauto en ik wilde ook zo’n auto hebben. Terug in Nederland ben ik begonnen te zoeken en vond een Lincoln Continental uit 1974. Het is een unieke auto van het type LK74. Er is maar één van in Nederland”, zo vertelt de 75-jarige Hamster oldtimer-liefhebber.
Lees meer over
Achtkarspelen

De oldtimer met een brede grill en een bijzondere massieve voorbumper stond bij de buurman op het erf. “Ik kon mijn oog er niet afhouden en heb ‘m gekocht”, vertelt Roel. “Het is dezelfde auto waarin John F. Kennedy reed toen hij werd doodgeschoten.”, legt hij uit. Ondertussen heeft hij zijn verzameling uitgebreid met een Ford Mercury uit 1977 en een Chevrolet C20 pickup truck uit 1962. Ook heeft hij een aantal oude trekkers, waaronder twee Fordson majors en een Hanomag, en een antieke bromfiets.

“Auto’s en techniek hebben me altijd geboeid. Al sinds ik een klein jongentje was, kende ik het geluid van de auto’s in mijn geboorteplaats Surhuizum. Je had in die tijd vooral Opels, Fords en VW’s in het dorp. Ik hoorde altijd direct welke auto er aan kwam rijden”, zo haalt Roel herinneringen op aan zijn liefde voor auto’s. Hij begon ook een eigen bedrijf met de naam RN Machinebouw, die nu overgenomen is door zijn zoon. “Het technische heeft er altijd ingezeten.“


Canada

Tijdens de vakantie in Canada kwam het echtpaar Nicolai via vrienden in contact met Jan de Boer uit Haule. “Jan de Boer had een witte Mercury. Ik wilde die auto wel kopen en heb dat ook tegen hem gezegd. Hij had de auto in 1977 nieuw gekocht en hij reed er alleen mee naar de kerk en de veemarkt. In de winter reed hij er niet mee en dan zette hij de wagen in de garage op houten blokken, zodat ie niet in aanraking kwam met zout. De auto was echt puntgaaf.”

Na dertien jaar ontvingen de Nicolai’s bericht dat Jan de Boer de auto wel wilde verkopen. “Hij had zes kinderen en niemand wilde de Mercury hebben. Hij had mijn aanbod goed onthouden. Ik ben met een vriend naar Canada afgereisd en heb de auto direct op de eerste dag van Jan gekocht. De auto kwam ruim drie weken later in Rotterdam aan. Ik heb er nog nooit wat mee gehad. De auto is heel goed”.

Speciaal voor Jan de Boer in Canada werd er een foto van de Ford Mercury gemaakt voor het plaatsnaambord Haule, het geboortedorp van Jan. “Jan was al jong vertrokken uit Haule naar Canada. Hij had het eerst wel een paar jaar moeilijk gehad, maar werd later een succesvol veekoopman. Maar hij dacht nog wel veel aan Haule en hij vond het prachtig om zijn auto in zijn Nederlandese geboorteplaats op de foto te zien.”

Klasse

Trots loopt Roel om zijn oldtimers en opent de deuren om de binnenkant te bewonderen. “Er zitten allemaal knopjes aan. Het waren zeer moderne auto’s toen ze op de markt kwamen.” In de achterbak van de Mercury staat nog de handtekening van de vorige eigenaar Jan de Boer en de datum van aankoop in augustus 2010. “Maar het meest rijdt hij toch in de ‘Chevy’, zo vertelt zijn vrouw Durkje. “Het is de heilige koe van Roel”, zegt ze lachend. Roel vult haar aan met technische details. “Het is een side step met speciale treeplanken aan de zijkant. Het is een extra lang model. Er kan wel een halve ton aan gewicht in de bak. De truck komt uit Texas en is in 1992 stil komen te staan. Ik heb er veel aan moeten opknappen. De motor en carrosserie waren goed, maar de versnellingsbak en remmen waren slecht. Gelukkig ben ik zelf technisch en kan ik veel zelf opknappen. Het is een 6 cilinder en maakt veel herrie. Het is een blikken kast zonder isolatie”, vertelt de eigenaar terwijl hij een stukje rondrijdt met de Chevy.

Om zijn oldtimers goed onderdak te geven gaat Roel binnenkort een hele nieuwe schuur bouwen. “Alle schuren op het erf staan nu vol, anders zou ik er nog meer kopen”, zegt de oldtimer verzamelaar. “Maar het is een mooie hobby. Ik geniet van die auto’s.“


Nieuws

Meest gelezen