Nordwin College in shock na ernstig dierenleed: 'Het was echt een vreselijk gezicht'

Een cavia met een gebroken rug, uitgetrokken veren bij kippen en duiven, een uitgerukte poot, een geit met touw om zijn kop. Het Nordwin College begon de tweede week in shock.

Het leek of de geiten waren uitgebroken en er een chaos van hadden gemaakt, want dat kunnen deze beesten heel goed, zegt teamleider Lenie Lap van het Nordwin College in Buitenpost. Zij kwam maandag als derde collega in de dierenverblijven van de school. De andere twee collega’s hadden toen al geconstateerd dat er veel meer aan de hand was.

Hokken stonden open, laarzen slingerden door de ruimte evenals voer, stro en hooi. Toen ze erachter kwamen dat er cavia’s en konijnen op de zolder van het dierenverblijf waren, werd het duidelijk. Die moeten naar boven gebracht zijn, want een trap komen ze niet op. Tot overmaat van ramp werden dode dieren aangetroffen, een duif en een cavia, en moesten een cavia, twee kippen en een duif afgemaakt worden omdat ze ernstig mishandeld waren.

Van een haan was de kam afgetrokken

Lap geeft met tegenzin voorbeelden van de aangetroffen mishandelingen: de afgemaakte cavia had zijn rug gebroken, bij kippen en duiven waren staart- en andere veren uitgetrokken, van een haan was de kam afgetrokken en een Nubische geit had blauw en rood touw om zijn hoorns, verder gedraaid om zijn nek en gedeeltelijk in zijn bek. ,,Daardoor heeft hij nu nog pijn met eten.’’ Een andere geit was aan zijn nek opgehangen en kon nog net met de poten op de vloer.

De leerlingen waren maandag nog niet binnen, toen het tafereel aangetroffen werd. ,,We hebben alles gauw afgesloten, zodat ze er niet bij konden.’’ Wel hielp een aantal leerlingen later met zoeken naar vermiste dieren in de buurt. Zoals vierdejaars Jan Berend Zuidersma uit Oudwoude die hielp met kippen vangen. Dinsdag vraagt hij Lap of hij even een kijkje mag nemen bij de geredde kippen. De hele school is bezorgd om het welzijn van de dieren, omdat ze veel stress hebben opgelopen. ,,Er heerst verdriet en boosheid’’, vat Lap samen.

Luik gebruikt

Remco Wiersma uit Hantum en Ids Douma uit Ee vertellen dat de geiten ,,een prikje’’ van de veearts hebben gekregen om tot rust te komen. Via het buitenverblijf van de geiten moeten de daders binnengekomen zijn, stelt Lap vast. Deze dieren kunnen door een luik van binnen naar buiten. Dat luik hebben de daders gebruikt om binnen te komen.

Vervolgens hebben ze alle hekken van het verblijf met geiten, cavia’s, konijnen, kippen en duiven opengezet. Bij het verblijf van de kleine huisdieren, de hamsters en chinchilla’s, is ook geprobeerd binnen te komen. Eerstejaars leerlingen, voor wie het hun eerste echte lesweek is, laten zien dat er een baksteen tegen een raam gegooid is. Het Nordwin College houdt in totaal zo’n honderd dieren. Het is een reguliere vmbo-opleiding met extra aandacht voor dieren, groen en bloemen. Zo’n 37 procent van de leerlingen kiest uiteindelijk voor die richting.

'Waar zijn mijn beesten?'

Lap prijst zich gelukkig dat in verband met de zomervakantie de paarden en alpaca’s nog niet terug waren. Die worden in de zomer elders ondergebracht. ,,Verder is het nog niet echt doorgedrongen hoe verdrietig dit is. We moesten eerst handelen. De collega die de chaos aantrof, riep meteen: waar zijn mijn beesten?’’

Buurtonderzoek

Vanuit de buurt kwamen dinsdag nog berichten van teruggevonden dieren. De politie heeft buurtonderzoek verricht en roept getuigen op zich te melden. De camera’s van de school hebben helaas niet aangestaan, meldt woordvoerder Bert Sietzema van de politie. Er zijn drie getuigen gehoord. Sietzema hoopt dat meer getuigen zich melden. De school gaat meer camera’s plaatsen en bewegingsmelders.

Op sociale media reageren zelfs oud-leerlingen geschokt. ,,De dieren zijn zo belangrijk voor onze leerlingen. We waren eens een leerling kwijt nadat we lammerij hadden gehad bij de geiten. Toen we hem gingen zoeken, lag hij bij zo’n klein geitje in het hok.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Achtkarspelen
Video